• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Dodik se opredijelio za Dejton

Lider SDP-a pozdravio je želju RS da se krene u reformu pravosuđa, podsjećajući da je ona tek 23. poglavlje od 35 reformskih poglavlja koliko očekuje BiH

 Lagumdžija: Dodik se opredijelio za Dejton Izvor: MONDO

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton njega i zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića obavijestila da je predsjednik Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik danas u Banjaluci "preuzeo obavezu da dovede do povlačenja odluke o referendumu".

Prema njegovim riječima, Dodik je Eštonovoj jasno i precizno rekao da će u svom kapacitetu i po odgovarajućoj proceduri dovesti do povlačenja odluke o referendumu.

"Očigledno da se Milorad Dodik opredijelio za Dejtonski sporazum, jer bi dalje zaoštravanje značilo izvođenje referenduma i ostavljanje ovakvih zaključaka, što bi praktično značilo rušenje mirovnog sporazuma i njegov kraj, kao i kraj međunarodne zajednice i njenog kredibiliteta u BiH", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa Eštonovom.

Lagumdžija je izrazio posebno zadovoljstvo što su, prema njegovim riječima, čelnici EU i vodeće zemlje Savjeta za implementaciju mira (PIK) dali podršku visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU Valentinu Incku te što je posjeta Eštonove bila u funkciji realizovanja stavova ključnih predstavnika međunarodne zajednice u Savjetu bezbjednosti EU.

Lider SDP-a pozdravio je želju RS da se krene u reformu pravosuđa, podsjećajući da je ona tek 23. poglavlje od 35 reformskih poglavlja koliko očekuje BiH.

"Mi smo iskazali svoju spremnost da to 23. poglavlje dođe ranije na red", rekao je Lagumdžija ističući da su za njega reforma pravosuđa oduzimanje nelegalno stečene imovine, uvođenje reda među pravosudnim institucijama te ozbiljni razgovori o vrhovnom sudu BiH, odnosno sudskoj instanci koja treba da pravi i ujednačava sudsku praksu u čitavoj BiH.

Ocijenivši da je pred BiH brzo formiranje vlasti, Lagumdžija je ponovio da SDP ne odustaje od svojih odranije poznatih principa.

Sastanku sa Eštonovom, u zgradi Delegacije EU u BiH, prisustvovao je i zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE