• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešton: EU će olakšati strukturalni dijalog

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU izjavila da će EU olakšati strukturalni dijalog kada je riječ o problemima pravosuđa na nivou BiH

 Ešton: EU će olakšati strukturalni dijalog Izvor: MONDO

Navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "izrazio spremnost da povuče odluku o referendumu", Eštonova je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva u Sarajevu, istakla da odluke o tim pitanjima treba donijeti u političkoj areni.

Eštonova je istakla da o ovim pitanjima treba raspravljati u svjetlu standarda EU, uz stručnu pomoć Unije, te da krajnja odluka o načinu rada Suda i Tužilaštva BiH treba da bude donesene odgovarajućim kanalima.

Ona je poručila da EU ostaje posvećena budućnosti BiH u Uniji, naglasivši da je BiH potrebna impulsivna vlast, te da prioritet političara moraju biti interesi građana.

Eštonova je na konferenciji za novinare istakla i da sa zabrinutošću posmatra situaciju u BiH, ocijenivši da trenutni prioritet političara treba da budu pitanja obrazovanja i ekonomije.

''Nema prečica i puno je posla pred nama'', poručila je Eštonova, ističući da se kao i dobijanje bezviznog režima, i druga pitanja mogu uspješno riješiti.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je zadovoljan današnjim "sporazumom o otkazivanju referenduma", navodeći da je riješen akutni problem, ali ne i "hronični" koji predstavlja, prema njegovoj ocjeni, "akumulaciju antidejtonskih i antidržavnih postupaka Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, radi se o antidržavnom projektu, koji uključuje podrivanje institucija BiH, nepoštovanje autoriteta i mandata visokog predstavnika u BiH i negiranje genocida.

Eštonova se prethodno u Banjaluci sastala sa predsjednikom RS, koji je izjavio da referendum za sada nije neophodan i da Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Dodik je rekao da će na osnovu ove ponude EU, zatražiti od Narodne skupštine RS da predloži odluku koja će adekvatno oslikati novonastalu situaciju, zaključujući da je uvjeren da bi za to mogao dobiti podršku parlamenta RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE