• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Divjak: Postupano u skladu sa nadležnostima

Ministarstvo pravde BiH saopštilo je, povodom spekulacija u javnosti o slučaju nekadašnjeg generala Armije RBiH Jovan Divjaka, da ovo ministarstvo u potpunosti postupa u skladu sa nadležnostima i zakonskim procedurama.

 Slučaj Divjak: Postupano u skladu sa nadležnostima Izvor: MONDO

Sva procedura podnošenja molbe i dostavljanja tražene dokumentacije u slučaju ''Divjak'' provedena je u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima, a kompletan postupak vodi se prema zahtjevu Tužilaštva BiH, navode u Ministarstvu, nakon što je Sud u Kronbergu zaprimio dokumentaciju Ministarstva o ovom slučaju, a ambasador BiH u Austriji Haris Hrle rekao da je moguće da će zbog toga biti potkopani dosadašnji napori odbrane Jovana Divjaka.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je 9. marta podnio molbu za izručenje Divjaka iz Austrije u BiH, postupajući prema prijedlogu podnošenje molbe za izručenje, a u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i odgovarajućim bilateralnim ugovorom država koji reguliše ovu oblast, navodi se u saopštenju.

Molba, sa pratećom dokumentacijom, istog dana je proslijeđena Ministarstvu inostranih poslova BiH uz dopis kojim se moli hitna dostava molbe Ministarstvu pravde Austrije. Nakon što su mediji objavili da molba nije ni podnesena, iz Ministarstva pravde su u dva navrata urgirali dostavu molbe na naznačenu adresu, ali nakon urgencija nisu dobili povratnu informaciju.

Čolaku se 20. aprila pismom obratila ministarka pravde Austrije i zamolila dostavu kompletne dokumentacije o ovom slučaju koju posjeduju nadležni organi u BiH. Tražena dokumentacija proslijeđena je zajedno sa kopijom molbe za Divjakovo izručenje, u skladu sa međunarodnim ugovorima i Evropskim konvencijama koje obavezuju BiH u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći.

Ovaj put se komunikacija između dva ministarstva pravde odvijala direktno, jer je takav način propisan ugovorom dvije države u slučaju da se dostavlja odgovor po molbi jedne od država.

Dalje odluke vezane za ovaj slučaj su u nadležnosti Ministarstva pravde Austrije i pravosudnih organa, dodaje se u saopštenju.

Sud u Kornburgu zaprimio je dokumentaciju Ministarstva pravde BiH koja se odnosi na slučaj penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka i ona se trenutno prevodi, potvrdio je Srni portparol ove institucije Gernot Brajtenberg-Cenenberg.

Ambasador BiH u Austriji je rekao za federalne medije da će, ako austrijska strana prihvati nepotpunu kopiju za Divjakovo izručenje, koju je poslao Čolak, dosadašnji napori odbrane Divjaka biti temeljno potkopani. Hrle smatra da je Čolak potpuno zaobišao Predsjedništvo BiH, koje još razmatra ovo pitanje, i da sve što je do sada učinjeno može biti uzaludno, jer će odbrana morati krenuti ispočetka.

Jovan Divjak, nekadašnji general Armije RBiH, uhapšen je u Austriji 3. marta po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992.

Austrijski sud je Divjaku 4. marta odredio pritvor, ali je četiri dana kasnije pušten na slobodu uz kauciju. Njegovo izručenje traži i Srbija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE