• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzin pojeftinio, cijena ostala ista!

U Rafineriji nafte Brod benzin pojeftinio, ali ga vlasnici pumpi u RS krajnjim potrošačima i dalje prodaju po starim cijenama!

 Benzin pojeftinio, cijena ostala ista! Izvor: MONDO

Vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj od ponedjeljka kupuju jeftiniji benzin i dizel koji su proizvedeni u Rafineriji nafte u Brodu, ali krajnjim potrošačima i dalje prodaju po starim, višim cijenama.

Direktor "Optima grupe" Banjaluka Slavko Šćepanović potvrdio je za "EuroBlic" da su benzin i dizel jefitiniji u prosjeku za pet pfeniga po litru.

"To ne znači da i kupci naših proizvoda moraju odmah da pojeftine krajnje cijene na pumpama. U prosjeku, visina cijena treba da bude u kontinuitetu mjesec dana da bi i krajnja maloprodajna cijena bila promenjena", tvrdi Šćepanović.

On, međutim, nije htio da kaže po kojoj cijeni prodaju proizvode svojim kupcima, ističući da to može izazvati kontraefekat u javnosti.

"Kada bi se uporedila naša i krajnja cijena, mogao bi se izvući pogrešan zaključak. Ljudi ne znaju da su u krajnju cijenu, osim PDV, uračunati i akcize i takse", kaže Šćepanović.

U maloprodajnu cijenu goriva na benzinskim pumpama ukalkulisana je cijena akciza od 0,30 do 0,35 KM po litru, taksa za autoputeve od deset pfeniga i 15 pfeniga takse za puteve. Dakle, vozači u startu moraju da plate državi 0,55 do 0,60 KM.

Predsijednik Udruženja naftnih distributera RS Vojin Mitrović ima drugačije objašnjenje zašto gorivo na pumpama nije pojeftinilo uprkos nižim nabavnim cijenama.

"Mnogi od nas imaju rezerve pa još nisu kupili gorivo po novim cijenama. Ako cijene budu zadržane, od utorka će i na benzinskim pumpama biti jefitinije za toliko, odnosno za pet pfeniga po litru", navodi on.

Na pitanje da li je moguće da su baš svi vlasnici benzinskih pumpi imali zalihe i da niko prošle sedmice nije kupio gorivo iz "Optima grupe", Mitrović je odgovorio da je to logično pitanje, a da ne može govoriti u ime svih kolega.

"Cijene nisu obavezujuće, nego preporučujuće. Svako određuje svoje cjenovnike koje ja ne mogu da komentarišem", navodi Mitrović.

Međutim, on postavlja pitanje zašto je u banjalučkoj regiji gorivo skuplje i do deset pfeniga u odnosu na Semberiju.

"Ima tu svašta, ali to treba inspekcija da kontroliše. Inspekcija treba da kontroliše i one koji prodaju gorivo po rafinerijskim, pa čak i ispod rafinerijskih cijena", upozorava Mitrović.

Cijena evrodizela u Semberiji je 2,20-2,30 KM, a u Krajini 2,33 KM, dok je benzin na području Semberije takođe do 2,30, a u Krajini 2,32 marke. U "Optima grupi", koja tržište Republike Srpske snabdijeva sa 80 do 90 odsto proizvoda, očekuju da će od ponedjeljka prodavati gorivo po višoj ceni.

Kasni kredit za nastavak investicija

Rafinerija nafte Brod prerađuje više od 100.000 tona nafte mjesečno koristeći jednu pogonsku liniju. U toku su investicije koje treba da dovedu kapacitet proizvodnje do 4,2 miliona tona godišnje.

Međutim, iako je najavljeno da će ruska “Vnješekonom banka” do kraja aprila vlasniku rafinarija nafte i ulja i lancu benzinskih pumpi u RS odobriti skoro milijardu maraka za nastavak investicije, to se još nije desilo.

U “Optima grupi” nisu mogli da odgovore zašto kasni kredit, ali očekuju da će to biti uskoro jer je predviđeno da do kraja 2013. godine bude završena modernizacija naftne industrije Republike Srpske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE