• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ravnogorski sabor bez Vuka, uz svađu

Vuk Drašković izostao, učesnici se posvađali zbog politike SPO-a, a oko 17.30 "ravnogorce" rasteralo nevreme.

 Ravnogorski sabor bez Vuka, uz svađu Izvor: MONDO

Ravnogorski sabor, kojim se od 1990. godine obeležava godišnjica ustanka pod vođstvom generala Draže Mihailovića, održan je na Ravnoj gori kod valjevske Mionice.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, utemeljivač Sabora, ove godine nije se obratio poklonicima četničkog pokreta i Mihailovićeve jugoslovenke vojske u otadžbini.

U pismu Draškovića, koje je pročitano u okviru svečanog programa, on je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Ravnogorski sabor od partijske proslave SPO prerastao u opšte srpsku manifestaciju.

"Drago mi je što okupljanja na ovoj planini više nisu stranačka nego su briga državne Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta", poručio je Drašković. On je ocenio da time "Ravna gora postoje simbol cele Srbije, što je SPO i želeo još od početka teške borbe za istinu o đeneralu Mihailoviću i jugoslovenskoj vojsci u otadžbini".

Program je, umesto Draškovića, vodio predsednik Asocijacije i funkcioner SPO Aleksandar Čotrić.

Osim odsustva lidera SPO, ovogodišnji sabor obeležio je još jedan kuriozitet - svečani program je održan u Spomen-domu Ravnogorskog pokreta, umesto na uobičajnoj lokaciji kod spomenika Drži Mihailoviću.

Dok je trajao program većina učesnika Sabora okupila se kod spomenika Mihailoviću i negodovala što se odustalo od prakse da na saboru govori lider SPO.

Među učesnicima sabora razvila se žučna rasprava zbog političkog kursa na kome se trenutno nalazi SPO, odnosno mogućnosti da ta stranka stupi u koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije.

Jedni su glasno iskazivali lojalnost Draškoviću, dok su drugi ocenjivali da je približavanjem strankama socijademokraske orijentacije izneverio ideju četništva, budući da je Mihailovićev pokret, osim što je bio antifašisatički, bio i antikomunistički.

Sabor je održan uz uobičajnu ikonografiju - četnicke pesme i zastave, maskirne uniforme, simbole i suvenire četničkog pokreta.

Ipak, broj učesnika bio je najmanji od ustanovljenja Sabora 1990. godine. Sabor je održan pod nazivom "Istinom do pomirenja", a od ove godine organizator je novoosnovana republička Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Jako nevreme zahvatilo je oko 17.30 područje Ravne gore i južne padine planine Suvobor. Vodena bujica nosila je zemlju i ostavljala pustoš na zasadima malina i tek zasejanim njivama krompira i kukuruza.

Ravnogorci, koji su se okupili na tradicionalnom saboru, bili su prinuđeni da pre nego što su planirali napuste to područje.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE