• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski jezik uskoro u osnovnim i srednjim školama Srpske?

Autor Vesna Kerkez

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s Putinom u Moskvi spomenuo mogućnost uvođenja ruskog jezika u škole u RS.

 Dodik o sastanku s Putinom u Moskvi Izvor: kremlin.ru

On je naveo da je tokom sastanka bilo riječi i o mogućnosti izučavanja ruskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.

"Putin je rekao da imamo 44 studenta iz Srpske koji studiraju u Rusiji i taj broj možemo povećati. Postoji zainteresovanost za izučavanje ruskog jezika i krenućemo sa principom da to učinimo u osnovnim i srednjim školama, kao što to radimo na dva univerziteta", poručio je Dodik.

Misija "Altea"

Dodik je rekao da ne vidi razlog da se Misija "Altea" ne podrži ukoliko je to u okviru modaliteta koji je do sada postojao. 

Dodik je rekao da je tokom sastanka sa predsjednikom Putinom istaknuto da nema razloga da se to ne desi ukoliko ne bude određenih skrivenih namjera i promjena modaliteta.

"Ovo je jasan poziv Evropljanima da idu sa čistim odnosom u tom pogledu i da obezbijedimo da se Misija "Altea" nastavi. To je interes i nas i Rusije i Evropske unije, ali ukoliko bude tamo nekih spekulativnih nametanja, onda će biti i problema", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se sastao i sa predstavnicima ruske kompanije "Komsar enerdži" koja je ranije dobila prava da gradi termoelektranu u Ugljeviku i hidroelektranu Mrsovo.

"`Komsar enerdži` je pribavio sve neophodno dozvole, ima studije i Republika Srpska je spremna da preuzme prava da gradi to na bazi procjene koliko je uloženo sredstava", istakao je Dodik, te napomenuo da će na ovaj način biti obezbijeđena dodatna energetska stabilnost Srpske.

On je naglasio da Republika Srpska ima priliku da proizvodi dodatne količine električne energije za svoje i eksterne potrebe, u vrijeme kada vlada energetska kriza u Evropi.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Rusija ostala stabilan partner Republike Srpske.

Dodik je naveo da je danas u Moskvi sa ruskim predsjednikom razgovarao i o rusko-srpskom pravoslavnom hramu u izgradnji u Banjaluci, te da mu je prenio pozdrave banjalučkog vladike.

Dodik je podsjetio da je u Banjaluci formalno aktiviran i ruski konzulat, te da sve to poboljšava saradnju sa Rusijom.

"I sve ovo pokazuje da je naš odnos stabilan, vidljiv, bez pritiska i spekulacija. Sve što je Rusija radila i namjerava da radi u Republici Srpskoj nije bilo pokriveno dodatnim zahtjevima", rekao je srpski član Predsjedništva BiH za RTRS.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Koja sprdacina, a svi bjeze na zapad,...

Zole

Uvesti da bude obavezan ,,😂💤

MONDO REPORTAŽE