• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema pregovora: Dačić se odmorio, sad se konsultuje

Pregovori o formiranju republičke vlade neće biti nastavljeni u ponedeljak jer Ivica Dačić mora da se konsultuje sa koalicionim partnerima.

 Nema pregovora: Dačić se odmorio, sad se konsultuje Izvor: MONDO

Pregovori nisu vođeni ni tokom vikenda jer se čekalo da se Dačić vrati iz Moskve, a potom je u nedelju izjavio da mora da se odmori.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da tokom dana neće biti pregovora sa narodnjackom koalicijom i SRS na najvišem nivou o formiranju buduće vlade jer  Dačić mora da po povratku iz Rusije prvo obavi konsultacije sa koalicionim partnerima, Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem Palmom.

U iščekivanju nastavka pregovora, radikali vrše sve veći pritisak na Ivicu Dačića da donese odluku da li će sa njima u vladu. Tako je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić pozvao lidera socijalista da se konačno opredeli s kim će i najavio da će od danas lično učestvovati u pregovorima.

"Ivica Dačić bi trebalo odmah da se opredeli s kim će u vladu, da bi Srbija što pre izašla iz ovog haosa. Trenutno smo veoma blizu novoj vladi SRS-DSS-NS-SPS-PUPS-JS, jer smo usaglasili osnovne principe na kojima bi ta vlada počivala", rekao je Nikolić za "Glas javnosti".

Dačić treba, dodaje Nikolić, da kaže s kim želi da napravi vladu.
"Ovde se ne radi ni o ličnostima, ni o mentorima, ni o tutorima, ni o interesima, ovde se govori o ideologiji. S kojom ideologijom on vidi sebe u vladi i da to odmah završimo", rekao je Nikolić.

On najavljuje nastavak zvaničnih razgovora ali i napominje da ni ova dva dana nije bilo prekida u komunikaciji. "Neprestano pregovaramo", rekao je Nikolić.

Povodom posete lideru radikala Vojislavu Šešelju u pritvoru Haškog tribunala, Nikolić kaže da nije išao po instrukcije.

Povodom pregovora o ostalim nivoima vlasti, Nikolić je rekao da smatra da bi na republičkom, gradskom i pokrajinskom nivou trebalo da bude "ista vlast".

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, za razliku od pomalo skeptičnog Nikolića, sa sigurnošću tvrdi da će vlada sa SRS i SPS biti formirana.

Ilić je za "Večernje novosti" rekao da je koalicioni sporazum skoro gotov, da su svi u pregovorima korektni i dodao da bi Srbija vladu mogla dobiti nakon što RIK saopšti konačne rezultate posle ponovljenih izbora ili najkasnije posle drugog kruga izbora u Vojvodini.

On je potvrdio ranija nagađanja da bi Koštunica u toj vladi bio premijer, i da bi najkorektnije bilo da Tomislav Nikolić bude predsednik Skupštine Srbije, a Ivica Dačić potpredsednik vlade, dok bi on bio ministar za kapitalne investicije.

Ilić je uveren da SPS neće formirati vladu sa listom "Za evropsku Srbiju" jer je, kako je naveo, politika SPS-a bliža politici narodnjacke koalicije.

Da ipak dogovor o konačnom sastavu vlade nije još na vidiku, složili su se potpredsednik DSS Slobodan Samardžić, član predsedništva DS Dragan Đilas i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović.

Gostujući u "Utisku nedelje" Samardžić, Đilas i Obradović ocenili su da je u razgovorima o formiranju vlade između radikala, socijalista i narodnjaka usaglašavanjem principa za formiranje vlade gotova tek prva faza, ali da to ne mora da znači da će biti konstituisana vladajuća koalicija u tom sastavu.

Potpredsednik DSS Samardžić objasnio je da je u tim razgovorima preostalo da bude usaglašen koalicioni sporazum i dogovoren sastav vlade, što znači da je u dosadašnjim tripartitnim razgovorima urađena tek trećina posla.

Isti stav o tekućim razgovorima izneo je i zamenik predsednika SPS Obradović. "Postoji dobra volja. To je početak priče, prva faza je gotova i ostaju još dve trećine posla", kazao je Obradović. Prema njegovim rečima, koalicija okupljena oko SPS neće ni sa kim voditi paralelne razgovore dok god traju razgovori sa DSS-NS.

Da se razgovori sa DS ne vode tajno, iako "Blic" piše da je Dačić po povratku iz Moskve u subotu dočekao zoru na pregovorima sa demokratama, tvrdi i član Predsedništva DS Dragan Đilas:

"Boris Tadić poštuje volju SPS, ono što je obećala biračima, da prvo pregovara sa DSS, i nema nikakvih paralelnih pregovora", rekao je Đilas, i istakao da su razgovori između DS i SPS vođeni samo u nekim opštinama na lokalnom nivou.

On je ocenio da "ništa još nije gotovo ni na nivou republike ni na nivou Beograda".

Đilas je ocenio da je DSS obmanula građane prećutkujući im da se pre izbora dogovorila sa SRS o pravljenju koalicione vlade, a da Vojislav Koštunica danas pregovarajući sa radikalima izneverava i članstvo sopstvene stranke, budući da pre započinjanja tih razgovora nije pribavio mišljenje glavnog odbora stranke.

Ako je "Press" precizno citirao Dragana Markovića Palmu (JS) Koštunica je obmanuo glasače i tvrdnjama u predizbornoj kampanji da će na prvoj sednici novog saziva Skupštine glasati za poništenje potpisa na SSP-u.

Naime u izjavi za "Press" Palma tvrdi da su Koštunica, Samardđić i Ilić saglasili da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU uopšte ne stavlja na dnevni red budućeg parlamenta.

Palma još navodi da je njegovoj koaliciji obećano tokom pregovora da taj dokument neće biti poništen, a Ivica Dačić navodi da SPS deli stav JS da
su evropske integracije Srbiji neophodne i da su socijalisti protiv poništavanja SSP-a. Velimir Ilić međutim kaže da se on ne seća takvog dogovora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE