• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sa Orbanom u Mađarskoj: Razgovarali o strateškim, bilateralnim i pitanjima o Evropskoj uniji

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti da nema rješavanja balkanskih pitanja u okviru struktura EU ako u to nije uključena Mađarska.

 Srn2022-10-13_163791_0.jpg Izvor: Srna

"Mađarska je članica EU. Pokazala se objektivnom i da razumije Balkan. Nema rješavanja balkanskih pitanja u okviru struktura EU ako u to nije uključena Mađarska. To je naš zajednički stav", naglasio je Dodik.

On smatra da to može da pomogne i Balkanu i EU, koja na taj način dobija pouzdanog i neutralnog partnera za procese koji se dešavaju u regionu.

Dodik je istakao da su bilateralni odnosi najbolji mogući.

On je rekao da je današnji susret dio kontinuiranih sastanaka dvojice državnika na kojem je, između ostalog, bilo riječi o operativnim, strateškim, bilateralnim i pitanjima EU.

"Uvijek je dobro razgovarati sa prijateljom koji je otvoren za svoje mišljenje o svim pitanjima, gdje nema kalkulacija i gdje se apsolutno na odgovoran način odnosi prema partnerstvu koji gradimo", rekao je Dodik. 

Dodik je danas u Budimpešti rekao i da će biti razvijen projekat mađarske podrške u drugoj i trećoj fazi sve do iznosa od 100 miliona evra.

Tvrdi da ostaje privržen daljoj saradnji sa Mađarskom u vezi sa ekonomskim projektima koji se odnose na poljoprivredu.

On je rekao novinarima da je na sastanku zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu za podršku poljoprivrednicima u Srpskoj.

U toku je realizacija prve faze mađarske podrške poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, koju su u novembru prošle godine dogovorili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio za ponedjeljak, 17. oktobar, sastanak radnih grupa kako bi razgovarali o tome gdje se na nivou zajedničkih ulaganja mogu orijentisati na izgradnju novih energetskih postrojenja.

"To je nešto čime će svijet biti okupiran, pogotovo Evropa, koja ne raspolaže sa izvorima nafte, gasom, nema dovoljnu proizvodnju električne enerrgije", rekao je Dodik novinarima u Budimpešti poslije susreta sa Orbanom.

Dodik je istakao da su to problemi koje će biti potrebno rješavati, naglasišvi da će od toga zavisiti suverenitet samih država i nacija na ovim prostorima, što Mađarska razumije.

"Mi hoćemo da budemo suvereni na prostoru Republike Srpske, da se naša prava osiguraju u skladu sa Ustavom BiH i izvan njega nismo spremni ništa da radimo u okviru BiH. To je naša politika", rekao je Dodik.

On je istakao da ga ohrabruje visok stepen razumijevanja premijera Mađarske.

"To razumiju prijatelji, a ne neki koji pokušavaju da se nama bave, a ne pričaju sa nama nego sa nekim drugima, prema pravilu sa neprijateljima Srba i Republike Srpske i donose pogrešne zaključke", zaključio je Dodik. 

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je na "Tviteru" fotografiju sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kojem je u tekstu u istoj objavi čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj.

"Toliko pobjeda na jednoj fotografiji. Čestitam vam, Milorade, nedavnu pobjedu na izborima!", napisao je Orban.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE