• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija "Pod lupom": Poništiti izbore gdje su bile veće nepravilnosti, istražiti i sankcionisati odgovorne

Autor Dušan Volaš

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" pozvala je Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcionišu odgovorne.

 glasanje Izvor: Elman Omić, Anadolija

U saopštenju je navedeno da je ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija "Pod lupom" već godinama upozorava javnost i nadležne institucije.

"Prema nalazima posmatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opšte izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate", navodi se u saopštenju. 

Koalicija "Pod lupom" tvrdi da navedene nezakonitosti mogu imati uticaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata.

Koalicija "Pod lupom" poziva nadležne organe da istraže i sankcionišu sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara.

"Neprihvatljivo je da se navedene nepravilnosti dokumentuju i dokažu, a da se ne desi ništa kao rezultat toga. Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinioce izbornih prevara, mora prestati. Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera. Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa", ističe se u saopštenju.

Na kraju dodaju da navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu.

"Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora", zaključuje se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE