• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DSS-SRS-SPS: Dogovoren Beograd, vlada još neizvesna

Koštunica, Nikolić i Dačić dogovorili se da se do kraja nedelje potpiše koalicioni sporazum za Beograd. Vlada i dalje zavisi od koalicije oko SPS.

 DSS-SRS-SPS: Dogovoren Beograd, vlada još neizvesna  Izvor: MONDO

Predsedništva Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije već su potvrdila iskazanu volju gradskih odbora tih stranaka i koalicije SPS-PUPS-JS o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Koalicija oko SPS-a tek odlučuje o tom pitanju. I formiranje nove republičke vlade od strane istih stranaka i dalje nije izvesno zbog različitih stavova u okviru koalicije oko socijalista.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je Tanjugu da je razgovarao sa liderima koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS, Vojislavom Koštunicom i Ivicom Dačićem i da su mu oni "jasno rekli da su spremni da potpuno definišu i dovrše sporazum o formiranju republičke vlasti i da je još samo ostalo da se o tome izjasni koalicija SPS-PUPS-JS".

"Ostalo je samo da se ta koalicija konačno dogovori, da razmisle, da vide šta im je interes, kako su naumili dalje, kakve su njihove obaveze između sebe i da konačno dobijemo odgovor hoće li biti te vlade ili ne", naveo je Nikolić i istakao da "tu vladu očekuje jako brzo".

On je izrazio očekivanje da će već sledeće nedelje najpre biti održana konstitutivna sednica parlamenta, a odmah potom i da novi mandatar za sastav vlade, "koji će biti iz naših političkih stranaka", izloži ekspoze i da Skupština izabere novu vladu.

Nikolić je rekao da na sastanku nije čuo "nijedan disonantan ton", niti bilo šta što bi moglo da ga navede da pomisli da te koalicije neće biti.

"Zaista je to bilo potpuno otvoreno i mislim da ni ostali članovi te koalicije uopšte nemaju razloga da razmišljaju o tome sa kim bi pravili vladu, tako da sam sasvim ubeđen da tu odstupanja neće biti i da Srbija uopšte neće imati ni krizu u formiranju vlade, a ni agoniju kakva je prethodila formiranju prethodne vlade, koja zbog toga nije sastavila ni godinu dana", rekao je Nikolić.

Sudeći po rečima funkcionera SRS Dragana Todorovića, Dačić i njegovi saveznici ni sami ne znaju šta će. Zato je Todorović pozvao tu koaliciju da postigne interni dogovor o tome s kim će formirati novu vladu i s njim izađu pred SRS i narodnjačku koaliciju. "Kada bi se koalicija oko SPS-a unutar sebe dogovorila, onda bi sve moglo da krene nekim relativno bržim tokom", kazao je Todorović.

On je dodao da formiranje Vlade Srbije još nije hitno pošto se očekuje proglašenje konačnih izbornih rezultata, a nakon toga i konstituisanje parlamenta.

Ni funkcioner SPS-a Branko Ružić, gostujući jutros na Radiju B92 nije mogao da kaže šta se događa sa pregovorima o Vladi. On je objasnio da su koaliciji oko te stranke "potrebne garancije" i pored toga što je postignut visok stepen saglasnosti o principima za funkcionisanje nove vlade sa radikalima i narodnjacima.

"Želimo detaljno da sagledamo šta sve stoji na stolu. Načela su nešto što je prihvatljivo svim relevantim političkim opcijama u Srbiji, osim možda Liberalno-demokratskoj partiji. Ono što ide od principa ka realizaciji tog sporazuma, nešto je za šta nam trebaju garancije", kazao je Ružić.

On je dodao da su garancije pre svega neophodne kada je reč o realizaciji principa socijalne pravde, za šta su potrebni fondovi.

Ružić je istakao je da SPS nije za poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, dodajući da treba postaviti i pitanje ko je sve učestvovao u izradi tog dokumenta.

"I neki koji su u predizbornoj kampanji stavljali taj sporazum na stub srama radili su na tom dokumentu", kazao je Ružić.

On je rekao da razgovori koje koalicija oko socijalista vodi na lokalnom nivou ne moraju biti uvertira u formiranje državne vlasti.

Odluke predsedništava SRS, DSS i NS o potvrđivanju volje da se formira gradska vlada usledile su posle dogovora Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića da stranački organi sve tri partije potvrde volju gradskih odbora o formiranju vlasti u Beogradu. Koštunica, Nikolić i Dačić takođe su se dogovorili da se do kraja ove sedmice potpiše kolicioni sporazum za Beograd.

"Predsedništvo SRS je donelo odluku da odobrava potpisivanje i overu sporazuma o koaliciji, tako da je, što se nas tiče, taj posao završen i može da bude okončan u jako kratkom roku", rekao je Nikolić Tanjugu.

DSS prihvatila je koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu sa radikalima i koalicijom okupljenom oko SPS, rekao je portparol DSS Andreja Mladenović.

"Očekujemo da će i ostali koalicioni partneri na svojim stranačkim organima doneti istu odluku da bi se što pre konstituisala gradska vlast u Beogradu", rekao je Mladenović.

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je da je Predsedništvo SPS organ koji treba da da saglasnost za eventualni koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu i dodao da je u toku sastanak Izvršnog odbora SPS u proširenom sastavu.

On je kazao da tek posle odluke Glavnog odbora, predsedništvo stranke treba da da saglasnost na koalicioni sporazum o vlasti u Beogradu.

I Nova Srbija prihvatila je koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Beogradu sa radikalima i koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije, rekla je potpredsednica stranke Dubravka Filipovski.

Ona je agenciji Beta kazala da je odluku doneo Izvršni odbor stranke na današnjoj sednici, "saglasno dogovoru Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, da stranački organi potvrde dogovor gradskih odbora o formiranju koalicije u Beogradu".

Generalni sekretar SRS i kandidat te stranke za gradonačelnika Aleksandar Vučić izjavio je da u petak ili subotu očekuje potpisivanje koalicionog sporazuma za formiranje vlasti u glavnom gradu. Vučić je Tanjugu rekao da će odmah posle toga biti upućen zahtev vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću za zakazivanje sednice Skupštine grada.

Ističući da je "veoma zadovoljan načinom na koji su se razgovori odvijali", Vučić je kazao da je "najvažniji program o kome smo se dogovorili". On je ocenio da je sada važno da dogovor prođe i na stranačkim organima učesnika razgovora - koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS i SRS-a.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE