• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne većine niti tijela izvršne vlasti

Autor Nikolina Damjanić

Na konferenciji za novinare nakon održane sjednice stranačkog predsjedništva, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poručio da je SDA stala na put mnogim lobijima i da je tako formiran front protiv SDA.

 Izetbegović o sastanku SDA i formiranju vlasti Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Kako je istakao, SDA neće ništa blokirati te da se bez SDA ne može formirati stabilna većina.

“Naš prvi zaključak se odnosi na inflaciju i poskupljenja u FBiH i državi BiH, tu smo zatražili od federalne vlade da se konkretnije pozabavi poskupljenjima, pooštri kaznenu politiku za zloupotrebe podizanja cijena, odredi zakone i kazne za one koji dižu cijene, tražimo za 2023. da se budžetska sredstva za poljoprivredu povećaju na 200 miliona KM i to za žitarice, uljarice i mlijeko”, kazao je na početku obraćanja Izetbetgović.

“U vezi sa poplavama u USK tražimo bržu reakciju Vlade FBiH i FCZ, da se stave na raspolaganje svi resursi i ljudi. Zadužili smo vladu i premijera da ide prema agencijama sa planovima za narednu godinu koji će predvidjeti sredstva za studije za kreiranje strateškog plana za odbranu od poplava, za odbranu od viška voda”, dodao je.

Pozdravio je najavu dodjele kandidatskog statusa za BiH.

"Mislim da ćemo ga dobiti do kraja decembra. Ostvarili smo većinu ostvarenih izbornih ciljeva i potvrdili se kao pobjednička stranka u BiH i najjača. S obzirom na broj mandata koji smo osvojili, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, u FBiH i u većini kantona“.

“Ponavljamo, formiranje snažnog probosanskog bloka je stvar koja nema alternativu. Samo formiranje jedne široke koalicije moće pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo. Sve ostalo otvara prostor za snage koje su suprostavljenje državi. Napominjemo da izabrani predstavnici koje šire tzv. probosanski blok imaju 60 posto ruku u Zastupničkom domu PS BiH, a u Parlamentu FBiH imaju 80 posto. Tu snagu treba iskoristiti, a ne pustiti da se zbije u tzv. bošnjačku kvotu od 33 posto“.

Dodaje da su stranke “osmorke” prerano krenule u koalicije.

“Stranke “Osmorke” su preuranjeno krenule u pravljenje koalicija, imaju dogovore sa HDZ-om i SNSD-om. Tražimo da javnosti predoče šta su prihvatili i obećali pa su odobrovoljili HDZ i SNSD? Kakve promjene Ustava, kakve projekte gasifikacije, izgradnja Buk Bijela, izgradnja aerodroma u Trebinju, reforme javnog servisa, CIK-a i slično“.

“Očekujemo da brzo konstituira Dom naroda Parlamenta FBiH i izvrši izbor predsjednika i da potpredsjednika kako bi se što prije krenulo u formiranje vlade. Postoje teze da će SDA nešto da blokira, SDA neće ništa blokirati. Blokiraće eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem ne poštujući Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Osvrnuli smo se na djelovanje dijela mđunarodne zajednice koji učestvuju u inžinjeringu oko formiranja vlasti. Stranka je sasvim dobro prošla na izborima, u pojedinim sredinama nismo zadovoljni. U principu je u skladu sa našim predizbornim planovima”, kazao je Izetbegović.

(N1)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ko ti je kriv što komšiću kupuješ mandate

Mladen bojDo

@Jaaa Tacno tako, neka mu hrvat Komsic sada obezbijedi sigurnost i prosperitet a nama obicnim gradjanima bericet.

MONDO REPORTAŽE