• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak u koji će javnost imati uvid: Šmit sutra podnosi izvještaj u Velikoj Britaniji

Autor Nikolina Damjanić

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg ne priznaju vlasti u RS, sutra će biti saslušan u Vestminsterskoj palati ispred Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

 Kristijan Šmit podnosi izvještaj u Velikoj Britaniji Izvor: Nihad İbrahimkadić, Anadolija

Za ponedjeljak, 30. januar, je zakazana sesija o trenutnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, a Šmit će govoriti o svojim potezima koje je povlačio u proteklom periodu.

Ovo se prvenstveno odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

"U ponedjeljak, 30. januara, održat ćemo dokaznu sesiju o trenutnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Čućemo Kristijana Šmita, visokog predstavnika za BiH", naveli su.

Ono što je interesantno jeste najava da će se Šmitovo saslušanje u Londonu moći pratiti uživo, za razliku od prošlosedmičnog saslušanja u Briselu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, ali sve je ostalo iza zatvorenih vrata.

Kako Kliks saznaje, Šmit je, odgovarajući na pitanja evrozastupnika pokazao visok stepen nervoze i nelagode kada je od njega traženo da objasni zašto je nametnuo izmjene Izbornog zakona koje odgovaraju željama HDZ-a.

Sa tako specifičnih pitanja, odgovor je Šmit pokušao prebaciti na evropske integracije BiH, iako su njegove odluke direktno u suprotnosti sa pravnim naslijeđem Evropske unije sa kojom BiH ima obavezu usklađivanja na njenom putu ka članstvu u bloku, pa su njima i ignorirani principi presude Evropskog suda za ljudska prava o aktivnom i pasivnom biračkom pravu građana BiH te je ono etničko ostalo biti još dominantnije.

Iz OHR-a su na društvenim mrežama pokušali predstaviti posjetu institucijama EU-a bolje no što je to zaista bio slučaj, ističući između ostaloga i kako se Šmiz sastao i sa evropskim komesarom sa proširenje Oliverom Vareljijem, sa kojim je navodno razgovarao o formiranju nove vlasti u BiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE