• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kermabon: UNMIK neće još dugo da šefuje

Šef misije Euleks Iv de Kermabon izjavio je da UNMIK neće još dugo "moći da bude glavni igrač" na Kosovu.

 Kermabon: UNMIK neće još dugo da šefuje Izvor: MONDO

On je dodao da ne zna kakve će odluke doneti generalni sekretar UN kad je reč o promenama u funkcionisanju UNMIK-a i prenosu nadležnosti na novu misiju EU.

"Euleks je misija EU koju je odobrilo svih 27 članica Unije. Za mene je stoga Euleks tehnička misija, koja za cilj ima da obezbedi vladavinu prava na Kosovu. Vrlo jasno je odlučeno da će ovo biti misija za koju je odgovorna samo EU i da će ona imati jasan lanac komande iz Brisela i iz zemalja članica EU", istakao je De Kermabon u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Šef Euleksa je rekao da generalni sekretar UN Ban Ki-mun treba da odluči o promenama u UNMIK-u i da se "suoči sa situacijom posle 15. juna, kada na snagu stupa Ustav Kosova".

"Ne mislim da UNMIK još dugo može da bude glavni igrač. Da još jednom naglasim - ja ne znam kakve će odluke doneti generalni sekretar UN. On treba da odluči o promenama u UNMIK", rekao je De Kermabon.

On je izjavio da će, s druge strane, Euleks biti spreman da sprovede svoj mandat - obezbedi slobodu kretanja i sigurnost za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnost.

Francuski general je ponovio da njegova misija, čija će uloga, kako je ponovio, biti da savetuje institucije na Kosovu i nadgleda njihov rad, neće početi da deluje 15. juna, ali je odbio da kaže koliko će ona kasniti.

Na pitanje da li je uloga Euleksa sprovođenje plana Martija Ahtisarija, uprkos tome što taj plan nije dobio podršku Saveta bezbednosti i što unutar EU nema jedinstvenog stava prema proglašenju nezavisnosti Kosova, Kermabon je priznao da članice EU nisu potpuno saglasne oko statusa Kosova, ali da je svih 27 podržalo misiju Euleks.

"Ne želim da rešavam politička pitanja jer to nije moj posao i ne mogu da govorim o Ahtisarijevom planu. Ja samo znam da sam dobio mandat od 27 zemalja da obezbedim vladavinu prava na Kosovu i na tome radim", istakao je on.

Na pitanje kako može da tvrdi da će Euleks delovati na celoj teritoriji Kosova ako ga kosovski Srbi odbacuju, on je odgovorio da veruje da će ubediti Srbe da je dolazak misije EU u njihovom interesu, odbacivši mogućnost upotrebe sile u suprotnom.
"Ne, nikada neću upotrebiti silu kao sredstvo za sprovođenje misije. Ova misija se uopšte ne zasniva na upotrebi sile. Naprotiv, ona se temelji na tome da će biti prihvaćena jer svi žele vladavinu prava", rekao je šef Euleksa.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE