• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ceca i Aca Lukas "poklonili" koncerte SNSD-u, poznato i u kojoj vrijednosti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Podaci Centralne izborne komisije BiH pokazuju da su dvije poznate folk zvijezde Svetlana Ražnatović - Ceca i Aleksandar Vuksanović - Aca Lukas poklonile svoje nastupe tokom predizborne kampanje SNSD-u i to u ukupnoj vrijednosti od oko 19 hiljada KM.

 Ceca i Aca Lukas "poklonili" koncerte SNSD-u, poznato i u kojoj vrijednosti Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Centralna izborna komisija BiH objavila je godišnje finansijske izvještaje stranaka u BiH za 2022. u kojima se, između ostalog, nalazi podatak da je SNSD u toku kampanje za izbore dobio nenovčanu donaciju odnosno poklon u iznosu od 9,5 hiljada konvertibilnih maraka od Svetlane Ražnatović a sličnu uslugu, tj nastup od 9 hiljada maraka „poklonio“ je SNSD-u Aleksandar Vuksanović poznat kao Aca Lukas, objavio je TI BiH.

Autori teksta podsjećaju da je gostovanje iste pjevačice u Olimpijski centar Jahorina njeno 2018. godine platio 78.000 KM.

Finansijski izvještaj SNSD-a ovaj nastup u toku izborne kampanje vodi kao poklon.

Oba ta nastupa ova stranka je u svom finansijskom izvještaju navela kao vrstu nenovčane donacije koju nije imala obavezu da plati a radi se o iznosu od 18.500 KM. Ovi koncerti bez plaćanja honorara su se održavali kao dio završne tribine SNSD-a u Banjaluci u sklopu predizbornih aktivnosti pred Opšte izbore 2022. godine.

Ceca na skupu SNSD
Izvor: Pixsell, YouTube

SNSD je nakon izbora prijavio da su za kampanju ukupno potrošili 1,54 miliona KM, a procjena koju je TI BIH sačinio, kako tvrde, "na osnovu terenskog monitoringa" pokazala da je ova stranka na bilborde, oglase u medijima i Facebook-u te predizborne skupove potrošila najmanje 2 miliona KM.

"Posmatrači TI BIH ispratili su 99 većih skupova SNSD-a čija je vrijednost sa uslugama hrane, pića, muzike, zakupa prostora, iznajmljivanja opreme i šatora iznosila, prema procjeni TI BIH, najmanje 850.000 KM. Stvarni troškovi kampanje SNSD-a kao i primanja koje ova stranka ostvaruje su mnogo veći a po najnovijem izvještaju njeni prihodi iznose 3 miliona KM i u njima nije prikazana ni jedna marka donacije privatnih preduzeća ali i preko 44 hiljade maraka koje je ova stranka dobila kao poklon ili uslugu", navodi se.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima i CIK podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu međutim stranke godinama prijavljuju prihode i rashode koji su značajno niži od realnih.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE