• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zapadna štampa: Kojim će putem SPS?

Kojim će putem krenuti SPS i na čiju podršku računaju i "prozapadni" i "nacionalistički" političari u Srbiji, glavna su pitanja ovih dana na Zapadu

 Zapadna štampa: Kojim će putem SPS? Izvor: MONDO

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dokument na kome je, po oceni mnogih, pala predhodna Vlada Srbije, mogao bi da ugrozi i koaliciju na pomolu, koju bi činili radikali, narodnjačka i koalicija okupljena oko socijalista, ocenio je danas Bi-Bi-Si u izveštaju o konsultacijama za formiranje nove vlade.

Britanska mreža navodi da je u sredu - samo dan pre nego što će koalicija okupljena oko DS-a početi konsultacije sa potencijalnim partnerima u budućoj vladi - lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao lidere svojih koalicionih partnera, SPS-a i PUPS-a, da se obustave pregovori sa radikalima i D S S-om jer nameravaju da ponište Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Bi-Bi-Si ocenjuje, pozivajući se na analitičare, da bi to mogao biti i prelomni trenutak za formiranje buduće vlasti, kao i da bi odluku kojoj će se strani na kraju privoleti koalicija oko SPS-a mogao da uslovi premijer Vojislav Koštunica stavom o S S P-u.

Rezultati izbora nisu obezbedili proevropskom bloku predvođenim Demokratskom strankom predsednika Borisa Tadića, i pored jasne pobede, neophodnu većinu u parlamentu i zbog toga im je "potrebna koalicija sa socijalistima pokojnog autokrate Slobodana Miloševića", strankom koju su svrgnule s vlasti oktobra 2000. godine, primećuje "Noje cirher cajtung".

List navodi da su "na milost socijalista upućeni i srpski nacionalisti", Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, koje u svojim saopštenjima ističu da su sa SPS postigle kolicioni dogovor.

Nemački list takođe navodi da se socijalisti nalaze pod pritiskom domacih preduzetnika, koji, smatra list, po svaku cenu nastoje da spreče približavanje Srbije Evropskoj uniji i zato insistiraju na koaliciji sa SRS - DSS.

"Srpski socijalisti su na mukama pošto treba da izaberu između nove respektabilnosti u Evropi i nasleđa svog osnivača, autokrate Slobodana Miloševića", ocenio je Rojters.

Britanska agencija ukazuje da predsednik SPS Ivica Dačić još nije otkrio svoje karte i "da, iako je blizu sklapanja saveza sa nacionalistima na lokalnom nivou, on neće zatvoriti vrata demokratama".

Radio "Slobodna Evropa" javlja da bi Srbija vrlo brzo mogla dobiti vladu, koja bi, prema nekim medijskim spekulacijama, mogla da bude narodnjačko-radikalsko-socijalistička, prema drugim - proevropsko-socijalistička vlada.

"Ukoliko se obistini prvi scenario, ima indicija da će radikali potpuno gospodariti ekonomijom", ističe češki radio.

Radio "Glas Amerike" prenosi izjavu predsednika poslovnog sveta SAD-Srbija Džona Sejlora da strani investitori čekaju rasplet na političkoj sceni Srbije.

"Ako proevropska koalicija formira novu vladu svima će laknuti i videćete intenzivniju ekonomsku aktivnost", rekao je Sejlor.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE