• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS ponovo o Ustavnom sudu BiH: Selman „referisao probleme“, SDS i PDP predložili nove zaključke

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština Republike Srpske na današnjem nastavku redovnog zasjedanja ponovo raspravlja o Ustavnom sudu BiH, a u okviru tačke dnevnog reda - obavještenje Ustavnog suda RS o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

 NSRS o Ustavnom sudu BiH Džerard Selman Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman rekao je da se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH, iz juna ove godine, narušavaju ustavni principi na kojima počiva uređenje BiH i RS.

On je rekao da Ustavni sud BiH svojim daljim radom, nepostojanjem legitimiteta za svoje buduće odluke, dovodi u pitanje funkcionisanje BiH kao demokratske zemlje i pravo RS da, u skladu sa Ustavom, bude adekvatno zastupljena u njenim institucijama, u njihovom radu i odlučivanju.

„U odnosu na posljednju odluku Ustavnog suda BiH, potrebno je s obzirom na različite informacije zahtijevati od tog suda da obavijesti Narodnu skupštinu, kao i širu javnost o postupku zakazivanja `vanredne sjednice` od 19. juna, dnevnom redu, ali i o broju sudija koji su učestvovali u radu“, istakao je Selman.

On je rekao da Ustavni sud RS smatra da je neophodno i dalje insistirati na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Selman je ocijenio da je Ustavni sud BiH „u pravilu prihvatao da ocjenjuje ustavnost podzakonskih akata RS i proglašavao ih neustavnim, dok to, uglavnom nije činio kada je riječ o aktima Federacije BiH“.

„Na ovaj način krši se Ustav BiH, kao i Ustav RS, narušava se pravna sigurnost i razgrađuje pravni poredak RS“, istakao je Selman.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je svojom poslednjom odlukom i formalno sam sebe doveo u situaciju da funkcioniše bez sudija koji su predstavnici jednog entiteta što je u složenim državama kakva je BiH "nedopustivo, potencijalno opasno i dovodi u pitanje legitimitet njegovog rada".

Klubovi poslanika SDS-a i PDP-a predložili su i određene zaključke.

Klub poslanika PDP-a zatražio je od Republičkog javnog tužilaštva RS da podnese izvještaj o primjeni zakona, o pojavama i problemima u vezi sa obavještenjem koji je danas na dnevnom redu NSRS i predloži odgovarajuće mjere.

Poslanici SDS-a su predložili da NSRS zaduži predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da u najkraćem roku pokrenu proceduru donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se, između ostalog, regulisao sastav i nadležnosti ovog suda.

Zatim, zaključcima je predviđeno da se pozove Ustavni sud BiH da obavijesti NSRS i širu javnost o postupku zakazivanja sporne sjednice od 19. juna, načinu rada, sudijama koji su učestvovali u radu i drugom, te da se zatraži mišljenje međunarodnih institucija, uključujući i Venecijansku komisiju o odluci Ustavnog suda BiH sa navedene sjednice.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE