• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trivićeva predala zahtjev za PDV kontrolu firme u vlasništvu porodice Mileta Radišića

Autor Nikolina Damjanić

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta predala je danas Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zahtjev o utvrđivanju neplaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za firmu "Senet", a za koju tvrdi da je utajila oko 9 miliona maraka poreza.

 Jelena Trivić o utaji pšoreza firme Senet Izvor: Mondo/Slaven Petković

Trivićeva kaže da firma "Senet", koja je u vlasništvu porodice Mileta Radišića, izbjegava plaćanje PDV-a, te tvrdi da će, po proračunima zaključno sa 2023. godinom izbjeći plaćanje poreza u iznosu od 9 miliona maraka.

"Od svog osnivanja od 2020. godine do 2022. godine, izbjegli su da plate preko 5 miliona maraka poreza. Zaključno sa 2023. godinom biće devet miliona maraka".

Trivićeva pojašnjava da "Senet" nema pravo da bude oslobođen plaćanja poreza jer ne priređuje igre na sreću, već iznajmljuje aparate.

"Lutrija RS, zajedno sa preduzećem EVL, je dala pravo firmi Senet za iznajmljivanje aparata za igre na sreću. Ona nije priređivač igara na sreću. Od PDV su izuzeti priređivači, a firma Senet se ne bavi tim poslovima", pojasnila je ona.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Dodaje da će nakon što preda zahtjev za PDV kontrolu firme "Senet", predati i prijave u Tužilaštvu BiH.

"Nadležnom Tužilaštvu BiH ću predati krivičnu prijavu za one odgovorne koji su propustili da se registruju, a to spada pod krivično djelo Utaja poreza. Idemo korak po korak. Prvo predajem zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje, a nakon toga krivičnu prijavu".

Napominje da je na Upravi za indirektno oporezivanje da utvrdi ko je u sistemu napravio grešku i kako je firma mogla izbjeći plaćanje PDV-a.

"Postavlja se pitanje kako joś ovakvih firmi izbjegava plaćanje doprinosa".

Osvrnula se i na obaranje Zakona o PDV-u, koji kaže da smanjuje šansu za poslovanje i zaposlenje malih privrednika, a obrazloženje delegata u Domu naroda je ocijenila sramnim.

"Suma od 50.000 KM nije ista ko što je nekada bila. Upitno je da je čak i prag od 100.000 maraka realan i da li bi on trebao da bude viši kako bi se olakšala poslovna aktivnost malih preduzetnika", poručila je ona.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Auu, mala da ne prođeš ko Vulić

MONDO REPORTAŽE