• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nešić tvrdi: Provjere su pokazale da Šmit u BiH predstavlja Njemačku, nelegalno unio "tri duge cijevi"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je večeras da su provjere pokazale da je Kristijan Šmit apsolutno nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN.

 Njemački diplomatski pasoš Izvor: Shutterstock

Dodaje da je Šmit (njegova pratnja) u prošloj godini unio tri "duge cijevi" na šta, prema važećim zakonima, nema pravo.

"Imamo i diplomatske note Njemačke i slično, gdje se vidi da je Šmit diplomata te zemlje, nikako UN ili drugog međunarodnog organa. Oni traže dozvolu za njegov boravak i njegove oružane pratnje, što govori da on nije visoki predstavnik", rekao je Nešić za ATV.

Nešić je naveo da je od Granične policije dobio odgovor da je Šmit lani unio tri "duge cijevi" u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje.

On je dodao da su te "duge cijevi" naknadno vraćene nazad za Njemačku, ali da sve to govori da je Granična policija napravila propust, navodeći da strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao "duge cijevi", dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo.

Nešić je rekao da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobrio ulazak.

On je naveo da Šmita u ovom trenutku ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela već da ima oružanu pratnju iz NJemačke.

"On za mene nije visoki predstavnik već gost koji je pomalo nekulturan i koji treba da ode. Neću nikome dozvoliti da ovdje nelegalno boravi naoružan i ima pratnju koja nije po zakonu. Sada je na potezu Tužilaštvo BiH koje treba da pokaže da je nezavisno i uradi svoj dio posla povodom boravka Šmita koji je ovdje remetilački faktor", rekao je Nešić.

Možda će vas zanimati

On je dodao da Nkemačka sebi ne bi trebala da dozvoli takvu vrstu diplomatskog skandala i da u BiH šalje čovjeka koji se lažno predstavlja.

Nešić je istakao da Srpska i njeni predstavnici neće dozvoliti atake na njene ključne ljude i institucije, kao i otimanje republičke imovine u namjeri da se BiH centralizuje, te dodao i da maksimalno podržava rad predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On je pojasnio da Dodik u ovom trenutku brani Srpsku svojim integritetom, ličnošću, životom, te da ne vidi vidim drugu političku ličnost koja bi mogla bolje da brani interese Srpske od njega.

Nešić je upozorio da eventualna saradnja određenih visokih zvaničnika BiH sa stranim službama, koje djeluju na ovim prostorima, podrazumijeva njihovu krivičnu odgovornost, te da će u vezi sa tim razmisliti o podnošenju krivične prijave protiv ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji je izjavljivao da ima određene informacije od stranih službi o situaciji na ovim prostorima.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE