• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković: Laž je da sam se sastao sa članovima narkokartela "Tito i Dino"

Autor Nikolina Damjanić

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjoj pres konferenciji komentarisao je medijske objave o navodnim vezama s Edinom Gačaninom, šefom narkokartela "Tito i Dino" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 Konaković demantovao dase sastao sa Edinom Gačaninom Izvor: Bernard Milošević/SRNA

"Ovog puta ću uložiti svaki atom snage da pokažem još jednom u pravom svjetlu te lešinare koji izmišljaju brutalne laži, jer su ovog puta napali instituciju države BiH, Ministarstvo na čijem sam čelu i nanijeli reputacijsku štetu državi Bosni i Hercegovini. Imam presude sudova bh. koji kažu u nekima od predmeta da sam meta nekih medija dugo", poručio je na početku obraćanja Konaković.

Osvrnuo se na objave u holandskim medijima u vezi s ovom temom.

Konaković je na početku rekao da želi da osvijetli jednu "medijsku famu" koja šteti ugledu BiH i narušava instituciju ministra vanjskih poslova

"Bavite se ovim da saznamo da li BiH ima korumpiranog ministra vanjskih poslova koji ima veze s narkokartelima. Godine 2021., u centrali NiP-a javila se grupa građana koji žive u UAE da pozovu rukovodstvo NiP-a sa mnom na čelu. Rekao sam super, samo treba da pošalju zvanični poziv, koji nikada nije došao. Notorna laž je da sam se sreo s ovima iz narkokartela "Tito i Dino", što se vrlo lako može provjeriti. Niti sam razmijenio brojeve telefona. Morao sam guglati da vidim kako izgledaju. Neka naše agencije istraže sve", rekao je Konaković.

Dodao je da je više puta privatno išao u Dubai, te da je svako putovanje plaćao privatnim novcem.

"Išao sam u Dubai više puta i ići ću opet. Prvi put je bio medeni mjesec, imam karte koje sam sam platio. Imam dokaze gdje sam bio. Drugi put je bio naredne godine. Putovanja u Dubai sam platio svojim novcem, išao sam preko renomirane agencije", rekao je Konaković.

Naveo je da ima saznanja da su tri policajca iz FUP-a imali direktan pritisak od tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i da su Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić optuženi da su dio kriminalne organizacije jer nisu htjeli dati lažne informacije.

"Na njih je napravljen pritisak i oduzet im je pristup tajnim informacijama. Ostanak na poslu je uvjetovan priznanjem da kažu da smo Aljoša Čampara i ja dio te kriminalne organizacije. Ovo su momci koji i danas rade u FUP-u, tražio sam njihovu saglasnost da dobijem imena", rekao je.

Povodom ovih optužbi, održani su i sastanci, kako u BiH tako u Holandiji.

"Naš ambasador se sreo s novinarom u Holandiji  koji je to pisao, koji je naveo da su to neprovjereni navodi. Sreo sam se s ambasadorom Holandije u BiH. Uputili smo hitno pismo da li postoji policajac koji na toj šemi napiše notornu laž. Dozvolite da sumnjam u taj dokument", rekao je Konaković.

Ističe da su se oni iz Ministarstva, kao i on lično stavili na raspolaganje pravosudnim organima.

"Važno nam je da EUROPOL zna da li postoji neki policajac koji je odradio svoj posao ovlaš i nanio štetu BiH. Sebe smatram liderom borbe protiv korupcije u BiH. Poveli smo rušenje šefova sistema. I siguran sam da imamo više energije za ovo. Stavili smo se na raspolaganje, da provjeravaju moj telefon moja kretanja. Pokušaj diskreditacije, izmišljanja i kreiranja priče, ne ljutim se, ali ne priznajem. Neko jeste kriv ili ministar ili pravosudna medijska mafija. Istražite."

Na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko se potvrdi sve što je objavljeno rekao je da će u tom slučaju otići iz BiH.

"Ako se potvrdi da imam bilo kakav kontakt s narkokartelom otići ću iz ove zemlje, a ne samo podnijeti ostavku", zaključio je Konaković.

(Avaz/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE