• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Stotine miliona KM koje pripadaju entitetima blokirano na nivou BiH

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je u ovom momentu na nivou BiH blokirano stotine miliona KM koje pripadaju entitetima, što koči njihov razvoj.

 cv.jpg Izvor: Srna

Ona je naglasila da nivo BiH ne izvršava svoju obavezu, da je novac nagomilan na nekim računima, a da se tačno zna njegova namjena, da tu nema nikakvih izmišljanja i da se ne može trošiti za nešto drugo.

"Ako to služi za razvoj putne infrastrukture, onda treba da se oslobodi taj novac. Ako je to onaj novac koji se akumulira kao neraspoređena dobit ili ostvarena dobit u zajedničkom preduzeću, kakav je `Elektroprenos`, onda treba da se da vlasnicima jer su dva entiteta vlasnici", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska traži ono što joj pripada i upitala kakva je to država u kojoj postoje sredstva koja se prikupljaju i pripadaju entitetima, a blokiraju se dvije, tri ili četiri godine.

Ona je ocijenila da je takva zemlja neprijateljska prema svojim građanima.

Cvijanovićeva smatra da dva entiteta treba da sarađuju i da sve ono što se dešava na nivou BiH ne treba da bude kočnica razvoju entiteta.

"Međutim, blokirana sredstva su u funkciji toga da to blokira razvoj entiteta, umjesto da razvoju da energiju", dodala je ona.

"Zamislite koliko je to besmisleno, glupo, bezobrazno i neodgovorno", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je situacija u BiH vrlo teška jer postoje složeni politički odnosi koji, s druge strane, u mnogome koče određene ekonomske ili privredne procese koji bi trebali da služe na korist građanima i Republike Srpske i FBiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je zadovoljna činjenicom da je Republika Srpska sposobna da izlazi u susret potrebama građana, uprkos stalnim pritiscima, nastojanjima da se blokiraju sredstva na nivou BiH koja su namjenjena Srpskoj.

Ona je rekla da je nezadovoljna jer zna koliko stvari je blokirano i koliko bi bilo mnogo bolje da postoji partnerski dijalog i normalno partnersko ponašanje na nivou BiH.

Prema njenim riječima, nivo BiH trebao bi da služi kao servis građanima i jednog i drugog entiteta, što nažalost nije slučaj.

Cvijanoviće je navela da političari iz Sarajeva 20 godina pričaju da će propasti Republika Srpska dok je Srpska stabilna, i ima garnituru vlasti koja je svjesna svih procesa i zna kako da upravlja procesima. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE