• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Šmit vapi za razgovorom

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović očekuje da se u skladu sa poslednjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpse povuku nametnute odluke Kristijana Šmita, jer nisu u skladu sa demokratijom i evropskim putem BiH.

 Srn2024-3-28_1137954_4.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"LJudi iz EU su to isto prepoznali, ali su to poslije pokušali pod nečijim pritiskom da ublaže", rekla je Cvijanovićeva za televiziju "Una".

Cvijanovićeva kaže da su stranci sami prekršili svoj osnovni kriterijum, nastojeći da naprave neku kohabitaciju sa drugim elementima i faktorima oličenim kroz Kancelariju visokog predstavnika i nekih drugih ambasada koje nisu članice EU.

Prema njenim riječima, krajnja mjera je demokratski kapacitet institucija BiH da izvršava obaveze na evropskom putu, odnosno putu ka članstvu u EU.

"Silno otezanje ovih procesa, izmišljanje nekih novih uslova u suštini predstavlja jedan trik u kojem treba da vas se preoblikuje, da se više odmakne od Dejtona i primakne Briselu. Dejtonski sporazum je osnova za funkcionisanje BiH. Stranci su nekorektni, nefer i ovo sve ne doprinosi BiH i njenom evropskom putu", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da navodna briga stranaca za BiH je u stvari briga da se napravi što veći haos i da se domaći političari ne dogovore.

"Pišu tamo neke optužnice ili ne znam kakve ludosti - radi se protiv demokratije, remeti provođenje Dejtonskog sporazuma i sankcionišu domaće političare zbog toga", dodala je ona.

Ona je podsjetila da u Dejtonskom sporazumu jasno piše ko je ko i kakve su procedure, šta su visoki predstavnici, kakvo je uređenje i organzacija zemlje, kako se šta organizuje i provodi.

"Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne podrivaju Dejtonski sporazum, već su legitimna politička snaga koja je zajedno sa drugima formirala vlast i čineći parlamentarnu većinu donosi odluke za koje politički procjenjuje", ukazala je srpski član Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je rekla da nije bitno da li se to sviđa nekom strancu, dodajući da su razne odluke donesene u parlamentima Njemačke, SAD, Velike Britanije, a da se političari iz Republike Srpske u to ne petljaju.

Komentarišući poziv Kristijana Šmita za sastanak sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Cvijanovićeva je rekla da Šmit vapi za razgovorom, jer misli da će na taj način sebi pribaviti kredibilitet, kojeg nema, i sanirati svoju štetu, jer nije prošao proceduru imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN.

"Zašto bi neko pričao sa Šmitom, ako imamo parlament koji je nadležan da usvaja zakone", upitala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nije optimista u dogovor sa partijama "trojke", napominjući da je i ranije sa njima na sastancima postizan dogovor za koji su tvrdili da je njihov stav, a da su onda nakon poziva nekog od stranaca sve to izigrali i promijenili stav.

"Interes BiH je da imate unutrašnji dogovor političkih predstavnika i svih naroda. Nametanje i mijenjanje zakona sa strane pokazuje da je BiH neozbiljna država", zaključila je Cvijanovićeva.

Srna

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE