• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal će čekati… zauvek

Haški tribunal ne sme zatvoriti svoja vrata pre nego što begunci budu uhapšeni i prebačeni na suđenje, ističe Fausto Pokar.

 Tribunal će čekati… zauvek Izvor: MONDO

Predsednik Tribunala rekao je u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" da Tribunal čini sve što je u njegovoj moći da obezbede da preostala četiri optuženika što pre budu uhapšena i prebačena u Hag.

Međunarodni sud za zločine u bivšoj Jugoslaviji će čekati koliko god to bude potrebno. Beguncima ne sme biti omogućeno da odugovlačenjem izbegnu pravdu, rekao je Pokar.

"Predložili smo Savetu bezbednosti UN da posle završetka procesa pred Međunarodnim sudom, treba da ostane jedan međunarodni sud u smanjenom obimu, s mogućnošću sprovođenja različitih pravnih zadataka po potrebi, uključujući i suđenje beguncima, ukoliko neki od njih još budu na slobodi u tom trenutku", kazao je Pokar.

On je naglasio da Tribunal čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi da se Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin uhapse i prebace u Hag što pre, ali da se u tome oslanja na saradnju sa državama.

"Nemamo mehanizme da sami hapsimo optuženike. Sve države moraju činiti sve što je u njihovoj moći da pronađu ove begunce i prebace ih u Hag! To je njihova obaveza po međunarodnom pravu i ono na čemu mi insistiramo - puna saradnja po ovom pitanju sa međunarodnom zajednicom i državama u regionu", rekao je Pokar.

Presednik Tribunala je ocenio da je apsolutno sramotna činjenica što se ratni zločinac Radovan Stanković, koji je osuđen na 20 godina robije, posle bekstva iz zatvora u Foči i dalje nalazi na slobodi. Pokar je nedavno boravio u BiH gde je dobio informacije od vlasti Republike Srpske i BiH o koracima koji su preduzeti i koji se preduzimaju da se kazne osobe odgovorne za ovo begstvo, da se Stanković locira i uhapsi i da se obezbedi da se takva bekstva više ne dešavaju.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE