• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija "Pod lupom": Izborni dan u većini birališta protekao u skladu sa pravilima

Autor Nikolina Damjanić

Preliminarna ocjena izbornog dana za Lokalne izbore 2024. godine Koalicije „Pod lupom“ je da je izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa izbornim pravilima.

 Pod lupom o izborima 2024 Izvor: Koalicija "Pod lupom"

Procesi uređenja i otvaranja biračkih mjesta, zatvaranja biračkih mjesta, kao i pakovanja izbornog materijala, protekli su bez značajnijih razlika u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Proces glasanja na regularnim biračkim mjestima gdje se nisu pilotirale nove tehnologije je ocijenjen lošije u odnosu na prethodne izbore, sa značajnim povećanjem broja slučajeva porodičnog glasanja, zloupotrebe pomoći pri glasanju i glasanja bez propisne identifikacije birača. Posmatrači su se u većoj mjeri žalili da ne mogu nesmetano pratiti proces glasanja (na 7,4% BM) i uložili su skoro 4 puta više primjedbi na proces glasanja u odnosu na prethodne izbore (na 13,3% BM).

Proces brojanja glasova na biračkim mjestima bez elektronske identifikacije i skenera bio je lošiji u odnosu na prethodne izbore sa mogućnošću uticaja na izborni rezultat na 3,8% posmatranih biračkih mjesta.

Koalicija „Pod lupom“ ocjenjuje da je na 97,9% posmatranih biračkih mjesta pilotiranje novih tehnologija uspješno provedeno. Proces glasanja na biračkim mjestima gdje se identifikacija birača vršila putem elektronskih uređaja, a glasalo putem skenera glasačkih listića protekao je bolje u odnosu na regularna biračka mjesta. Tako je broj biračkih mjesta na kojima se dešavala nepropisna identifikacija birača za skoro duplo manji na pilot biračkim mjestima u odnosu na regularna biračka mjesta, a broj slučajeva zloupotreba pri glasanju manji za petinu.

Prostor za unapređenje implementacije novih tehnologija se vidi u dodatnoj edukaciji birača za glasanje putem novih tehnologija, dodatnom testiranju novih tehnologija u realnim uslovima, te dodatnoj edukaciji izborne administracije za pravilno sprovođenje procesa glasanja putem novih tehnologija.

Koalicija „Pod lupom“ zabilježila je 161 teže kršenje izbornih pravila, od kojih bi dio mogao imati uticaj na izborni rezultat na pojedinim biračkim mjestima. Broj težih kršenja izbornih pravila je povećan u odnosu na prethodne Opšte izbore 2022. godine. Radi se o slučajevima onemogućavanja posmatranja, nedostatka izbornog materijala, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput porodičnog glasanja, zloupotrebe pomoći pri glasanju, fotografisanja glasačkih listića, nepravilnog pečaćenja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, kao i ugrožene tajnosti glasanja. Posebno zabrinjavaju evidentirani slučajevi nezakonitih pritisaka na birače. Dodatno, zabilježeno je i 36 slučajeva kršenja izborne šutnje koji se odnose na vođenje izborne kampanje na društvenim mrežama uprkos jasnim zabranama.

Zabilježeni slučajevi kršenja izbornih pravila, kao i izolovani incidenti, zahtijevaju ozbiljnu analizu i mjere prevencije u budućnosti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE