• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica od ubistva novinara Milana Pantića

Novinar iz Jagodine Milan Pantić ubijen je pre tačno sedam godina u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Ubice još nisu pronađene.

 Godišnjica od ubistva novinara Milana Pantića Izvor: MONDO

Novinar iz Jagodine Milan Pantić ubijen je pre tačno sedam godina u ulazu zgrade u kojoj je živeo.

On je ubijen sa više udaraca tupim predmetom 11. juna 2001. godine oko 7.30.

Neposredno pre ubistva Milan Pantić objavio je više tekstova u "Večernjim novostima" o privrednom kriminalu u pomoravskom okrugu. Pisao je o korupciji u jagodinskoj pivari i popovačkoj cementari.

Iako je objavljeno da su u istrazi angažovana sva raspoloživa sredstva i mnogobrojno ljudstvo, tužilaštvo se o ovom slučaju nije oglasilo a predmet je i dalje u jagodinskoj policiji.

Prema podacima jagodinske policije koji su dostavljeni Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u istrazi je ispitano više od dve hiljade ljudi i proverena su saznanja i informacija do kojih je došla policija.

Njegova supruga Živka Pantić izjavila je da posle sedam godina od ubistva njenog muža polako gubi nadu da će ubica i nalogodavac ovog zločina biti privedeni pravdi.

Živka Pantić je agenciji Beta rekla da pošto posle toliko godina i velikog broja saslušanih u istrazi slučaj nije rešen više ne veruje "da će oni koji su ubistvo počinili zaista i odgovarati".

Ona je navela da je pre dve godine, posle obećanja tadadašnjeg generalnog inspektora MUP-a Srbije Vladimira Božovića da će biti sprovedena istraga o dotadašnjoj istrazi, verovala da će slučaj biti rešen.

Prema njenim rečima, tada je policija počela ponovo da istražuje ubistvo Pantića, ali je Božović ubrzo smenjen i od tada, od sredine 2005. godine, niko iz policije nije kontaktirao porodicu Pantić, suprugu Živku i sina Nemanju.

"Uverena sam da je u pitanju opstrukcija. Kako drugačije tumačiti činjenicu da i pred toliko razgovora i informacija slučaj još nije stigao do tužilaštva", izjavila je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće agenciji Beta.

Prema njenim rečima, država Srbija i pored obećanja svih svojih čelnika od 2000. godine ne želi da reši ubistva novinara.

"Sigurno je da bi se na optuženičkoj klupi u slučajevima Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića našla i sama država, odnosno njeni službenici koji su odgovorni za smrt troje naših kolega", kazala je predsednica NUNS-a.

Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić naglasio je da je država dužna da otkrije i kazni ubice Milana Pantića i drugih novinara koji su mučki likvidirani tokom devedesetih, kao i da dok se to ne dogodi "nećemo imati pravo da kažemo da u Srbiji postoji puna sloboda javne reči".

"Nadam se da će vlada koja će biti formirana nakon ovih izbora obaviti taj posao i da će se ubrzo znati ko je i po čijem nalogu ubijao novinare i da li su država i njeni organi na bilo koji nacicn povezani sa tim ubistvima", izjavio je Janjić Beti.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je posebnim saopštenjem podsetilo na sedmu godišnjicu Pantićevog ubistva i naglasilo na nema savršenog zločina već samo savršene nesposobnosti i nespremnosti da se zločinci pronađu.

"Posle brojnih obećanja policije da će istraga ovog zločina imati prioritet, zatim više puta javno saopštenih tvrdnji da 'ima napretka u istrazi ubistva', ali i izjave ministra policije 'da Pantić nije trebalo da bude ubijen nego samo zastrašen', i ovog 11. juna porodica, kolege i srpska javnost uskraćeni su za odgovor na pitanje ko su nalogodavci i ubice Milana Pantića", naveo je UNS.

Na sedmu godinu ubistva Milana Pantića u znak protesta što ovo i ubistva drugih novinara nisu rešena, novinarska udruženja, JIP Novi put, novinari ove medijske kuće i dopisnici medija iz Pomoravlja blokiraće u sredu u 12.45 glavnu ulicu u centru Jagodine.

Tokom petnaestominutne blokade biće istaknut transparent na kome će pisati "Pronađite ubice novinara".

Prethodno, u podne, na jagodinskom groblju biće održan pomen Milanu Pantiću, a u 13.00 u Narodnoj biblioteci biće dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić" čiji su dobitnici dopisnik "Novosti" iz Kuršumlije Dragana Žečević i urednik Radio Goraždevca kod Peći Darko Dimitrijević.

Dosadasnji dobitnici tog priznanja su novinari Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Miša Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić i Zagorka Uskoković.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE