• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanicima sleduje: imunitet, 100.000 dinara, prevoz...

Potvrdjivanjem mandata poslanici Skupštine Srbije stekli su odredjena prava u koja spadaju poslanički imunitet, pravo na zaradu i naknadu troškova.

 Poslanicima sleduje: imunitet, 100.000 dinara, prevoz... Izvor: MONDO

Ustav predvidja da poslanici uživaju imunitet, što znači da ne mogu  biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. Narodni poslanik koji se pozvove na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine.

Poslanik koji je, medjutim, zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina može biti pritvoren bez odobrenja parlamenta.

Poslanici imju pravo na platu ako se nalaze na stalnom radu u Skupštini, a svi imaju pravo i na poslanički paušal. Prosečna mesečna primanja poslanika na stalnom radu iznose oko 100.000 dinara, što uključuje platu od oko 76.000 dinara i paušal od 30.000 dinara, navedeno je u skupšitnskom Informatoru.

Poslanička zarada obračunava se po koeficijentu 8,6 pomnoženom sa osnovicom od 8.824 dinara.
Ta osnovica utvrdjena je odlukom Adminsitrativnog odbora od 3.februara 2005 . godine i do sada nije menjana. Predsednik Skupšitne ima koeficijent 12, potpredsednici 10,50, a  predsednici odbora 9,40 što znači da se njihova primanja kreću izmedju 110.000  i 140. 000 dinara.

Poslanici koji nisu na stalnom radu imaju pravo na naknadu u visini razlike plate koju ostvaruje poslanik na stalnom radu.

Svi narodni poslanici imaju pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 40 odsto od punog iznosa plate poslanika na stalnom radu, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 30.000 dinara.

Poslanici koji su bili na stalnom radu, kojima je danas prestao mandat, a više nisu izabrani na tu dužnost, poslaničku platu primaće još šest meseci.

U listu poslaničkih beneficija spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije kao i javnom gradskom saobraćaju. Pored toga oni imaju pravo  na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža.

Za ishranu tokom sednica imaju dodatak od pet odsto prosečne plate u privredi Srbije, kao i plaćen hotelski smeštaj ili zakup stana ako nisu iz Beograda.

Novi saziv parlamenta čini oko 70 odsto starih poslanika i 30 odsto novih, a u pretohdnom sazivu na stalnom radu bilo je 185 poslanika.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE