• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vlada DS sa socijalistima do kraja juna"

Rasim Ljajić izjavio je da je izvesno da će novu Vladu Srbije formirati lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija okupljena oko socijalista

 "Vlada DS sa socijalistima do kraja juna" Izvor: MONDO

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je da je izvesno da će novu Vladu Srbije formirati lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija okupljena oko socijalista i izrazio očekivanje da će to biti urađeno do kraja juna.

"Ostalo je jedino da se obave zvanični razgovori sa SPS-PUPS-JS, da se dogovore principi, struktura i personalna rešenja u budućoj vladi. Očekujem da novu vladu dobijemo do kraja juna", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".

Upitan kada će početi zvanični pregovori sa koalicijom oko socijalista, Ljajić je odgovorio: "Sada je na SPS da objavi kraj pregovora sa D S S-NS i radikalima. Poštujemo obećanje SPS da će prvo razgovarati sa narodnjačkom koalicijom".

"Ali, poslednje izjave čelnika DSS-NS jasno ukazuju da su ti pregovori pri kraju i samo je pitanje dana kada će koalicija okupljena oko socijalista početi razgovore sa listom 'Za evropsku Srbiju'", rekao je Ljajić.

Oko termina se slažu i u SPS-u. Potpredsednik stranke Milutin Mrkonjić izrazio je ubeđenje da će nova Vlada Srbije biti formirana do kraja juna, ali je odbio da kaže sa kojim će strankama koalicija oko socijalista formirati tu vladu.

"Ako za nedelju dana završimo pregovore, a ubeđen sam da hoćemo, za petnaestak dana će biti konstituisana vlada. Vlada će biti u junu, sigurno. Dva meseca pre roka", rekao je Mrkonjić u intervjuu "Blicu".

On je odbacio mogućnost raspisivanja novih izbora i dodao: "Biće vlada sigurno. Ne znam s kim, ali će sigurno biti".

Mrkonjić je negirao tvrdnje da je koalicija oko socijalista bliža formiranju vlade sa Demokratskom strankom i dodao da "zvanične razgovore sa DS niko ne vodi".

"Vodim samo zvanične razgovore sa (liderom Nove Srbije) Veljom (Ilićem) i (funkcionerom DSS i ministrom trgovine i usluga Predragom) Bubalom", kazao je Mrkonjić.

On je izrazio ubeđenje i da će do kraja juna u Skupštini Srbije biti ratifikovan i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Mediji i danas spekulišu o nastavku pregovora o formiranju vlade Srbije, a posle jučerašnjeg hapšenja haškog optuženika Stojana Župljanina u medijima se postavlja i pitanje kako će se to odraziti na pregovore o novoj vladi Srbije, s obzirom na ranije često izražavan stav SPS-a protiv izručivanja optuženih Haškom tribunalu.

Prema pisanju "Politike" u SPS-u "nisu srećni" zbog hapšenje Župljanina i sumnjaju da je to pritisak narodnjaka koji još uvek imaju kontrolu nad MUP-om i Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA).

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da Župljaninovo hapšenje "ima veze sa dodvoravanjem DS-a zapadnim mentorima".

List navodi da iz toga nije "jasno da li narodnjaci žele da sa sebe skinu još jedno hapšenje i prebace ga na račun DS-a" i dodaje da ta izjava otvara i pitanje da li narodnjaci i dalje kontrolišu policiju i BIA ili samo formalno vode te resore.

"Politika" ocenjuje da je najveća nepoznanica kako će se u daljim pregovorima o vladi, posle Župljaninovog hapšenja, postaviti socijalisti, koji su protiv hapšenja haških optuženika, ali se zalažu za evrointegracije.

S druge strane, "Blic" piše da se lider SPS-a Ivica Dačić susreo sa predsednikom DS Borisom Tadićem, ali da nisu postigli dogovor o podeli resora u budućoj vladi Srbije.

Kako se navodi, Dačiću je rečeno da SPS može da bira između ministarstva odbrane i policije, ako odustane od premijerske funkcije.

Pozivajući se na izvor iz SPS-a, "Novosti" pišu i da će zvanični pregovori bloka oko SPS-a i DS-a o formiranju nove vlade započeti sledeće nedelje.

"Kao alibi da prekine flert sa SRS i narodnjacima i pređe u Tadićev zagrljaj, Dačiću će poslužiti odbijanje DSS da dopuni analizu o povećanju penzija. Dačić je već spremio taktiku za bezbolni politički zaokret", piše list.

Prema saznanjima lista, demokrate su spremne da ponude socijalistima resor policije.

(www.mtsmondo.com/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE