• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preglasavanje u Vladi oko Tanjuga i Politike

Vlada imenovala v.d. predsednika UO Tanjug i predstavnika državnog kapitala u Skupštini akcionara "Politike". DSS i NS nisu glasale.

 Preglasavanje u Vladi oko Tanjuga i Politike Izvor: MONDO

Vlada Srbije u četvrtak je većinom glasova imenovala vršioca dužnosti predsednika Upravnog odbora novinske agencije Tanjug i predstavnika državnog kapitala u Skupštine akcionara "Politike".

Za vršioca dužnosti predsednika UO Tanjuga postavljen je novinar "Politike" Nenad Stefanović, a umesto Aleksandra Simića, predstavnik državnog kapitala u "Politici" biće Jovan Simić.

Ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je na konferenciji za novinare da je ta odluka doneta preglasavanjem i da ministri iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, na zahtev premijera Vojislava Koštunice, nisu glasali za to.

Lončar je rekao i da su na sednici Vlade Srbije imenovani i članovi Upravnog odbora "Politike": reditelj Goran Marković, profesori FPN Slobodan Marković i Zoran Stojiljković, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, scenarista Branimir Dimitrijević i Slobodan Bogunović.

"Ove odluke se kose sa demokratskim nečelima i kao takve su potpuno nelegitimne", rekao je Lončar dodajući da je vlada u tehničkom mandatu i da nema pravo da donosi takve odluke.

On je kazao da se umesto principa depolitizacije državne uprave, ponovo uvodi potpuna politizacija i da nije jasno kojim razlozima se rukovodio veći deo ministara da donese takve odluke jer nisu dali obrazloženje.

Ministar prosvete je dodao i da je mandat Upravnog odbora agencije Tanjug istekao u aprilu, a da resorni ministar do sada nije predlagao nove članove i da nije jasno zašto je to učinio sada.

On je istakao da su sporni pravni osnov i legitimitet odluke, a ne personalna rešenja.

Ministar finansija Mirko Cvetković je, komentarišući ta imenovanja, naveo da Kadrovska komisija predlaže rešenja, a da ih Vlada Srbije usvaja ili ne.

"Ukoliko je to protivzakonito primeniće se pravni lekovi", dodao je Cvetković.

On nije želeo ni da komentariše spekulacije medija da je jedan od najozbiljnijih kandidata za mandatara za sastav nove vlade.

"Ne bih da komentarišem, jer još nije vreme. Razgovori nisu počeli. Videćemo, nešto će se desiti na kraju", rekao je Cvetković, ističući da nije vreme i mesto za razgovore o postizbornoj kombinatorici.

Više medija je poslednjih dana kao favorite lidera DS i predsednika Srbije Borisa Tadića za funkciju mandatara navodilo potpredsednika DS Bojana Pajtića i Cvetkovića.

Cvetković, kao ministar finansija, nije želeo da komentariše ni zahteve za poboljšanje socijalnog položaja penzionera na kojima u pregovorima o formiranju vlade insistira PUPS.

Na insistiranje novinara da ipak kaže da li je ostvarljiv zahtev da se penzije u Srbiji povećaju za deset odsto, Cvetković je rekao da je "teorijski sve moguće".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE