• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel pozdravlja, Beograd kritikuje Bana

EU smatra da je sad omogućeno razmeštanje Euleksa, Srbija kao odgovor najavljuje formiranje srpske skupštine na Kosovu.

 Brisel pozdravlja, Beograd kritikuje Bana  Izvor: MONDO

Predsedništvo Evropske unije pozdravilo je u Briselu izveštaj i pisma Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a i smatra da će ti dokumenti omogućiti “glatko i postepeno” razmeštanje Euleksa širom Kosova.

Zvanični Beograd, međutim, smatra da je generalni sekretar UN prekoračio ovlašćenja, što je za Srbiju neprihvatljivo.

“Pozdravljamo izveštaj generalnog sekretara UN i njegov predlog za rekonfiguraciju jer je u interesu čitave međunarodne zajednice da ne postoje bezbednosne rupe i da se obezbedi nastavak međunarodnog prisustva”, izjavio je jedan visoki zvaničnik slovenačkog predsedništva EU na konferenciji za štampu u Briselu.

“Predsedništvo smatra da će izveštaj i pisma omogućiti glatko i postepeno razmeštanje Euleksa širom Kosova”, naglasio je predstavnik predsedništva Unije. On je istakao da je EU spremna za razmeštanje Euleksa na Kosovu, ali da još uvek nije dogovoreno s Ujedinjenim nacijama kada će doći do tog razmeštanja.

Euleks ne bi trebalo da bude tema Saveta ministara EU u ponedeljak u Luksemburgu, izjavio je slovenački diplomata.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je generalni sekretar UN prekoračio ovlašćenja predlogom o rekonstrukciji UNMIK-a i da je to za Srbiju potpuno neprihvatljivo.

"Ban Ki Mun je prekoračio ovlašćenja koja proizlaze iz Rezolucije 1244, jer jedino Savet bezbednosti UN može da donese odluke o promeni prirode međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

Samardžić je rekao da predsednik Srbije Boris Tadić, kome je Ki Mun dostavio predlog mera, "nema ustavne nadležnosti da vodi politiku zemlje, ali će Tadić odgovoriti na pismo u skladu i dogovoru sa Vladom Srbije". On je rekao da je Ustav Kosova neprihvatljiv za Srbe i druge nealbanske nacionalne zajednice u pokrajini, kao i za samu Srbiju, jer je deo Ahtisarijevog plana.

"Dogovorili smo se da odgovor na to bude konstitusanje srpske skupštine na Kosovu, koja bi imala reperzentativno-politički karakter, sastavljena od delegata svih skupština opština i ne bi imala izvršno-zakonodavnu funkciju", rekao je Samardžić. On je najavio da će osnivačka sednica tog tela biti 28. juna.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE