• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador SAD švercovao ajvar u Ameriku

Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter u intervjuu za "Alo" priznao je da je u SAD prošvercovao srpski specijalitet - ajvar.

 Ambasador SAD švercovao ajvar u Ameriku Izvor: MONDO

Iako još nije proslavio prvu godišnjicu na toj poziciji, ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter već je dobio oreol nekoga ko presudno utiče na politička zbivanja u zemlji.

DSS ga je optužio da utiče na formiranje vlade, a on sam je u nekoliko prilika govorio u korist proevropske vlade koju bi vodio DS. U intervjuu za "Alo", Manter tvrdi da samo želi da naša zemlja bude uspešna i odbacuje optužbe da sa domaćim privrednicima formira vladu Srbije.

"Američka ambasada, američka vlada i američki narod su za proevropsku, uspešnu i prosperitetnu Srbiju. Da bi se to desilo, ta vlada će morati da bude otvorena za ekonomske i institucionalne reforme. Proevropska vlada je u interesu građana ove zemlje i nesumnjivo u interesu SAD", kaže Manter i odbacuje tvrdnje da može da utiše na to ko će biti premijer Srbije.

On međutim nije negirao da se sretao sa nejmoćnijim ljudima u Srbiji, sa članovima poslovnog kluba "Privrednik"

"Rekao sam im da je ono što ovoj zemlji treba ekonomija otvorena prema evropskoj i globalnoj ekonomiji, vlada koja će biti zainteresovana za institucionalne promene, usmerena na jačanje sudova, policije, parlamenta, koja će dobiti poverenje javnosti.

Biznis ima veliku ulogu u ostvarenju svega toga. Dakle, da radimo zajedno na evropskoj budućnosti, što bismo mi želeli da se dogodi, a mislim da bi i Srbija to želela. Eto, to sam im rekao", rekao je Manter.

Manter nije negirao da ima problema u komunikaciji sa premijerom Vojsilavom Koštunicom, a na pitanje da li postoji bilo kakva saradnja sa njim odgovorio je:

"Vlada ove zemlje je odlučila da se izoluje od dela međunarodne zajednice - zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Imao sam priliku da tokom tog perioda, posle našeg priznavanja Kosova, putujem Srbijom i da se susrećem sa gradonačelnicima, lokalnim biznismenima, porodicama.
Interesovalo me koliko oni žele da budu deo Evrope. Zbog toga smatram da je proevropska vlada put kojim ova zemlja treba da ide. Ako nemam kontakte sa najvišim nivoom, to ne znači da nemam kontakte sa dobrim ljudima koji su zainteresovani za proevropsku budućnost."

Američki ambasador je obajsnio i šta mu se najviše dopada u Srbiji: "Najviše volim ljude jer gde god da sam bio, svuda sam prijateljski dočekan. Nudite previše hrane i moram da se naviknem na to, "razbili" ste nas u tenisu i to moram da prihvatim, ali srpsko prijateljstvo je za mene nešto najbolje u ovoj zemlji", tvrdi Manter i objašnjava kako se "bori" sa srpskom hranom.

"Moram reći da je jednostavan obrok sa rakijom i ćevapima veoma dobar, ali uglavnom volim da budem za stolom sa mojim prijateljima iz Srbije i da o svemu razgovaramo otvoreno. Moram vam reći da sam kada sam išao u SAD nosio ajvar u prtljagu, iako to nije dozvoljeno."

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE