• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Đilas i Vučić veruju da će biti gradonačelnici

Dragan Đilas uveren je da će on biti izabran za gradonačelnika, a funkcioneri SRS, DSS-NS i SPS tvrde da je njihova gradska koalicija čvrsta.

 I Đilas i Vučić veruju da će biti gradonačelnici Izvor: MONDO

Kandidat koalicije "Za evropsku Srbiju" za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas izrazio je uverenje da će koalicija okupljena oko SPS i partije manjina zajedno sa DS-om 14. jula formirati vlast u Beogradu i da će on biti izabran za gradonačelnika.

Istovremeno predstavnici narodnjačke koalicije, radikala i socijalista započeli su akciju prikupljanja potpisa građana za zakazivanje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada Beograda pre 14. jula, za kada je sednicu zakazao predsednik gradske skupstine.

"Verujem da ću biti gradonačelnik, pre svega zato što sam dobio najviše glasova građana, ne mogu da garantujem jer je zakon takav, ali se pripremam za to i hoću da sprovedem ono što sam obećavao", kazao je Đilas u intervjuu za beogradski dnevnik "Press".

On je izjavio da odavno traži pomerenje sa SPS, kao i da je kroz rad u Narodnoj kancelariji, a potom i kroz NIP, stalno težio prevazilaženju stranačkih i profesionalnih razlika sa svima, pa i SPS-om.

Odgovarajući na pitanje zašto misli da je loše da radikali i SPS vode Beograd, Đilas je kazao da je logično da glavni grad, koji je po ekonomskoj moći trećina Srbije, ima vlast istovetnu onoj na nivou republike, kao i da je Beograd "lokomotiva našeg voza koji ide u Evropu i bolji život", a da "(lider radikala) Vojislav Šeselj ne može da bude mašinovođa tog voza".

Prema njegovim rečima, trenutno je na gradskom nivou nemoguće napraviti većinu sa DSS.

"Mi smo zajedno napravili vlast u Batočini, napravićemo koaliciju u Grockoj i u još nekim beogradskim opštinama, i gde god nema zlog duha kabineta Koštunice da lebdi nad opštinskim odborima, mi dobro sarađujemo", kazao je on i dodao da je nemoguće da SPS na republici bude sa DS-om, a u Beogradu sa SRS-om i DSS-om.

"To je nemoguće, jer ne možete da vodite Srbiju u jednom pravcu, a Beograd u drugom", zaključio je Đilas.

Sa Đilasom se ne slažu predstavnici narodnjačke koalicije, radikala i socijalista.
Funkcioneri SRS, koalicije DSS-NS i SPS rekli su novinarima kod restorana "Ruski car" da je ta koalicija čvrsta i da će opstati uprkos rezultatu pregovora lidera njihovih partija na republičkom nivou.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je da ima lično poverenje u koalicione partnere na nivou Beograda i dodao da mu je trebalo nekoliko dana da se sa njima dogovori o formiranju gradske vlade.

"Sasvim sam siguran da ćemo vlast u Beogradu preuzeti i nadam se da će to biti pre 14. jula", rekao je Vučić, koji je i kandidat koalicije radikala, narodnjaka i socijalista za gradonačelnika Beograda.

Govoreći o pregovorima tih partija na republičkom nivou, Vučić je kazao da je uveren da su razgovori dobro rešenje i da se u njima može doći do kompromisa.

"Nikada ne treba zatvarati vrata razgovorima. Naravno, nikada ne treba preći ni određenu crtu eventualnog poniženja", rekao je Vučić.

Funkcioner SPS Aleksandar Antić nije želeo da komentariše pregovore koji se odvijajnu na republičkom nivou, ali je naveo da je jasno da pravljenje koalicije na nivou republike ne zavisi isključivo od SPS.

On je rekao je koalicija na nivou grada zavisila isključivo od SPS-a i da se tu stranka jasno opredelila.

"Tamo gde ne zavisi samo od SPS moramo da imamo ozbiljne konsultacije unutar koalicije oko SPS-a", rekao je Antić i dodao da unutar SPS ne postoje podele kada je reč o formiranju vlade na republičkom nivou.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ponovo je zatražila od predsednika Skupštine grada Beograda da preinači odluku o zakazivanju konstitutivne sednice gradskog parlamenta za 14. jul.

"Niko nema pravo da Beograd smatra svojim partijskim resursom za namirivanje svojih partijskih sponzora i partijske birokratije", rekla je Filipovski.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE