• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Kosovski ustav bez značaja za Srbiju

Vuk Jeremić izjavio da stupanje na snagu ustava Kosova nema nikakvu težinu za Srbiju i da Srbija na to ne bi trebalo ni da se osvrće.

 Jeremić: Kosovski ustav bez  značaja za Srbiju Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da stupanje na snagu ustava Kosova, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost, nema nikakvu težinu za Srbiju i da Srbija na to ne bi trebalo ni da se osvrće.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti na adekvatan način je poništeno u Skupštini Srbije i time su poništeni i svi akti koji iz toga proizlaze. Stoga ovo proglašenje ustava nema nikakvu pravnu težinu za Srbiju", rekao je Jeremić gostujući na televiziji B92.

Šef srpske diplomatije je dodao da "nema preterane potrebe da se osvrćemo na nešto što proizlazi iz akta koji smo već poništili".

"Na celoj teritoriji Srbije sprovode se Ustav i zakoni Srbije, a na Kosovu, u skladu sa rezolucijom 1244, deluje UNMIK. Na Kosovu imamo međunarodno civilno prisustvo koje se ne može menjati bez odluke Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

On je ukazao da "postoji pojačani pritisak na države sveta da priznaju nelegalnu nezavisnost" i dodao da "može da pretpostavi da će ovaj današnji akt poslužiti kao argument za povećavanje tog pritiska".

"Moguće je da se mali broj zemalja koje su priznale ovu nelegalnu nezavisnost, sada uveća za nekoliko država, ali mislim da je mali broj zemalja spreman da stane iza kršenja rezolucije 1244, iza kršenja međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

Upitan o optužbama da je predsednik Srbije Boris Tadić prekršio Ustav Srbije odgovorivši na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, Jeremić je rekao da "nije došlo do kršenja Ustava" i da je Tadić Banu odgovorio "u skladu sa državnom politikom koju je formulisala vlada".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE