• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 15. jula na Kosovu nove lične karte

Na Kosovu 15. jula počinje izdavanje novih ličnih isprava sa obeležjima Republike Kosovo.

 Od 15. jula na Kosovu nove lične karte Izvor: MONDO

Na Kosovu 15. jula počinje izdavanje novih ličnih isprava sa obeležjima Republike Kosovo, ali postojeći dokumenti neće morati da budu menjani do isteka roka važenja, rečeno je Beti u MUP Kosova.

Nove lične i pute isprave za čije su izdavanje završene sve pripreme, imaće zaštitu prema standardima Evropske unije, a MUP će uskoro početi i da izdaje nove vozačke dozvole svima kojima je istekao rok.

Da bi neko na Kosovu mogao da dobije ličnu kartu, ako nema sadašnju UNMIK-ovu, treba prvo da se upiše u Civilni registar građana Kosova, koji je otvoren u opštinskim centrima.

Uslov za upis je da živi na Kosovu ili da se vraća na Kosovo.

Povratnici treba da dokumentuju nameru ponovnog nastanjenja na Kosovu, dokažu identitet i stalno boravište na Kosovu u prethodnom periodu dokumentima bivše SRJ, a podrazumeva se lično prisutvo u Centru za civilnu registraciju.

Osnovni Kriterijum za upis je rođenje na Kosovu ili da je jedan od roditelja rođen na Kosovu, kao i neprekidno prebivalište na Kosovu najmanje pet godina izuzev u slučaju prinudnog odlaska što se dokazuje.

Za izdavanje lične karte potrebno je imati jedan od identifikacionih dokumenata bivše SRJ - lična karta, pasoš, vozačka dozvola, indeks Univeziteta sa propisanim oblikom za dokazivanje identiteta, izvod iz matične knjige rođenih.

Adresu stanovanja dokazuje se nekim od sledečih dokumenata: računom za električnu energije, telefon, vodu ili smeće ne starijim od šest meseci, registracijom vozila, ličnom kartom UNMIK-a lica na čije ime glasi račun.

Za dobijanje putne isprave, pasoša, potrebno je imati ličnu karta UNMIK-a, takođe pružiti dokaze o adresi stanovanja i uplatiti 31 evro.

U MUP-u su naglasili da su uslovi za sve građane isti i da ih mora ispuniti svako ko želi da dobije lične isprave Kosova.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE