• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković premijer, SPS-u policija?

Beogradski mediji nastavljaju sa spekulacijama o pregovorima koji se vode o budućoj Vladi Srbije.

 Cvetković premijer, SPS-u policija? Izvor: MONDO

U tekstu "Tadić i Dačić danas dele resore", "Blic" - pozivajući se na neimenovanog učesnika pregovora - piše da bi predstavnici liste Za evropsku Srbiju i Socijalističke partije Srbije tokom dana trebalo da održe sastanak o podeli najvažnijih mesta u Vladi.

Taj list navodi da je najizvesnije da ministar finansija Mirko Cvetković bude mandatar, dok će potpredsedničke funkcije dobiti predsednik G17 plus Mlađan Dinkić i "najverovatnije" predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Blic navodi da bi resor unutrašnjih poslova pripao SPS-u, a da je "trenutno najozbiljniji kandidat" za ministra unutrašnjih poslova funkcioner SPS-a Dušan Bajatović, "iako postoji opcija da to mesto pripadne Dačiću".

I anonimni izbvori B 92 potvrdili su da je DS najbliža odluci da mesto premijera ponudi Cvetkoviću, dok bi Ivica Dačić dobio mesto potpredsednika vlade i ministra policije.

Prema najnovijim informacijama beogradske televizije, u neformalnim razgovorima DS-a i SPS-a o formiranju vlade "posao se polako privodi kraju".

Jedan izvor B92 tvrdi da bi presednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić mogao da dobije mesto potpredsednika vlade za socijalna pitanja, dok je dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić "već viđen" na čelu novog resora za evropske integracije.

Taj izvor navodi i da bi SPS-u pripala i ministarstva prosvete i infrastrukture koje bi vodili Žarko Obradović, odnosno Milutin Mrkonjić, a socijalisti bi dobili i ministarstvo nauke.

Prema nekim ranijim nepotvrđenima najavama, pregovori DS-a i koalicije oko socijalista mogli bi početi već danas.

"Blic" još piše i da se "u kombinatorikama oko sastava vrha Vlade neko vreme uopšte ne spominje Božidar Đelić".

"Kada se načelno dogovorimo, stvari će ići daleko brže. Odmah nakon tog sastanka možemo da započnemo i zvanične pregovore.
Međutim, do dogovra se može doći i na neformalnim sastancima, a da se to posle jednog zvaničnog sastanka samo objavi", rekao je neimenovani sagovornik "Blica".

"Danas" je nezvanično saznao da su se u ponedeljak sastali predsednici Demokratske stranke Srbije i SPS-a, Vojislav Koštunica i Ivica Dačić, ali i da nije bilo informacija o sadržaju tih pregovora.

"Večernje novosti" u tekstu "Obrt do nedelje" pišu da će koalicija oko SPS-a "najkasnije do nedelje prelomiti da ide u vladu sa Demokratskom strankom i da deo rukovodstva SPS-a pritiska Dačića da što pre pruži ruku predsedniku DS-a Borisu Tadiću".
"Večernje novosti", pozivajući se na "neke procene", pišu da bi SPS-u "baš sednica Skupštine koju priziva DSS, mogla da posluži kao momenat da konačno prevali 'ne' radikalima i 'narodnjacima' ".

Taj list pod naslovom "Kofer na ledu" objavljuje intervju sa predsednikom Nove Srbije (NS) Velimirom Ilićem koji kaže da koalicija DSS-NS "još čeka Dačića, ali se on folira i dogovorio se sa Tadićem iza leđa" koalicije DSS-NS, a Ilić ističe i da "jedva čeka da bude opozicija". Najavio je i da će "prvo tražiti da se otvori Dačićev kofer".

"Večernje novosti" pod naslovom "Nismo promenili partnera", objavljuju i intervju sa potpredsednikom SPS-a Milutinom Mrkonjićem u kojem on tvrdi da pregovori sa koalicijom DSS-NS nisu prekinuti i poziva svoju koleginicu po funkciji u SPS-u Slavicu Đukić-Dejanović da "objasni šta je htela da kaže" kada je najavila početak pregovora SPS-a i DS-a.

Slavica Đukić-Dejanović rekla je za "Politiku" da SPS "čeka da se DSS izjasni" da li nastavlja ili prekida razgovore o vladi, dok funkcioner DSS-a Dragan Šormaz za taj list kaže da je takva tvrdnja "besmislena, jer je loptica u dvorištu SPS-a".

"Glas javnosti" na naslovnoj strani ima naslov "Poslednji pokušaj"
pod nadnaslovom "Lider SPS spreman još jednom da razgovara sa Koštunicom o zajedničkoj vladi" i objavljuje arhivsku fotografiju Koštunice i Dačića kako se rukuju u Skupštini Srbije. Tekst o tome na trećoj strani lista je naslovljen sa "Narodnjaci razočarani zbog Dačićeve preljube".

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE