• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tamilski tigrovi" napadaju iz Srbije

Radio secesionističkog pokreta "Tamilski tigrovi" sa Šri Lanke deset dana je emitovan preko srpske satelitske frekvencije!

 "Tamilski tigrovi" napadaju iz Srbije Izvor: MONDO

"Glas tigrova" - "VoT", zvanični radio terorističke organizacije "Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama", emitovao je program od 1. do 9. juna preko satelitske frekvencije u vlasništvu Srbije, navodi Ministarstvo odbrane Šri Lanke, a prenosi "Alo".

Na sajtu tog ministarstva navedeno je da je, prema pouzdanim izvorima, Vlada Srbije oduzela licencu dodeljenu radiju "VoT" za retransmisiju njegovog programa u Evropu, severnu Afriku i na Bliski istok kada se saznalo da je to radio terorističke organizacije.

"Srpski zvaničnici nisu bili svesni prave prirode sadržaja programa radija 'VoT' i kada su shvatili kakva je veza između radija i 'Tamilskih tigrova', prekinuli su emitovanje", navedeno je u saopštenju.

Prethodno je "VoT" kao i televizija "Tamilskih tigrova" emitovana preko američkog satelita INTELSAT 12, koji je prekinuo prenošenje ovog programa kada je objavljeno da su "Tamilski tigrovi" teroristička organizacija i da su ovi mediji propagandna mašina terorističkog pokreta.

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji kažu da nisu upoznati sa ovim slučajem jer ova radio-stanica nije tražila dozvolu za emitovanje, ali da će ispitati slučaj. Ni Republička agencija za telekomunikacije nije znala ništa o ovom slučaju dok je nije obavestio novinar "Alo!".

Zatim su rekli da će informaciju koju im je otkrio novinar da stave na svoj veb-sajt. Ni Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo nije upoznato sa ovim slučajem.

Stručnjaci kažu da je sa dobrom telekomunikacionom i radio-televizijskom opremom moguće uspostaviti kontakt sa satelitom i emitovati program sa bilo kog mesta u svetu.

Stručnjak za terorizam sa Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović kaže da nije neuobičajeno da teroristi nalaze različite kanale za svoju propagandu.

"Našima je trebalo vremena da shvate ko stoji iza tog radija verovatno zbog jezičke barijere. Moguće je da je vlada Šri Lanke diplomatskom notom obavestila vlasti u Srbiji o emitovanju radio-programa terorista. T eroristi koriste sofisticirane metode da dođu do svojih ciljeva, tako da je moguće da je u tome posredovala neka nevladina organizacija, privatna firma... Onaj ko izdaje dozvolu za emitovanje ne mora da zna da iza svega stoji teroristička organizacija ", objašnjava Trifunović.

"Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama" je militantna organizacija tamilskih nacionalista koja vodi nasilnu secesionističku kampanju protiv vlade Šri Lanke od sedamdesetih godina prošlog veka s ciljem da stvori nezavisnu socijalističku tamilsku državu na severu i istoku Šri Lanke.

Ovu organizaciju više od 30 zemlja proglasilo je terorističkom. Vođa i osnivač "Tamilskih tigrova" je Velupilai Prabakaran. "Tamilski tigrovi" imaju svoju vojsku (pomorske jedinice, vazduhoplovstvo, obaveštajno i političko krilo, "crne tigrove" - specijalce samoubice), koji kontrolišu više od 40 odsto teritorije koja bi trebalo da bude tamilski Elam.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE