• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sejdiu odgovorio Ban Ki Munu

Fatmir Sejdiu u odgovoru Ban Ki Munu rekao da institucije Kosova cene njegovu incijativu za rekonfiguraciju UNMIK-a.

 Sejdiu odgovorio Ban Ki Munu Izvor: MONDO

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu istakao je u odgovoru na pismo upućeno generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da institucije Kosova cene njegovu incijativu za rekonfiguraciju UNMIK-a i da će na svim poljima sarađivati sa OUN.

"Zahvaljajujem na pismu u kojem iznosite plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. Kao što ste naveli u pismu, priznavanje nezavisnosti Kosova od strane jednog broja zemalja članica UN i stupanje na snagu našeg ustava su suštinski promenili situaciju. Cenimo vašu inicijativu i usko ćemo sarađivati sa vama u daljim aktivnostima", naveo je Sejdiu u pismu.

U pismu napisanom nakon konsultacija i uz saglasnosrt predsednika parlamenta i premijera Kosova, Sejdiu je istakao da Priština prima k znanju da će UN izvršavati ograničene funkcije, kako je navedeno i u izveštaju generalnog sekretara UN Savetu bezbednosti od 13. juna.

"Takođe shvatamo da će UN nastaviti za određeno vremen da obavlja funkcije u ostvarivanju zakonitosti u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, do trenutka kada će Evropska unija moći da ostvaruje svoju operativnu ulogu".

Predsednik Kosova ističe da su institucije Kosova otvorene prema predlogu Ban Ki Muna da se razgovara o mogućim praktičnim aranžmanima i da se sagledaju pretnje po stabilnost.

"Cenimo vaše opredeljenje da se konsultujete sa nama, pošto takvi aranžmani nisu mogući bez učešća i prihvatanja Vlade Kosova", istakao je Sejdiu.

On je ocenio da se stabilnost na Kosovu može ostvariti kroz razvoj multietničkog društva i uz vladavinu demokratije.

"Okvir za naše angažovanje će biti plan koji je izradio vaš posebni izaslanik Marti Ahtisari - taj plan, usvojen od velike većine u Skupštini Kosova nastavlja da uživa punu podršku naroda Kosova", napisao je predsednik Kosova.

Izražavajući zahvalnost onima koji su do sada radili u misiji UNMIK-a, Sejdiu je istakao da je "Republika Kosovo, poslednja država nastala raspadom Jugoslavije, opredeljena da podrži i ostvaruje ciljeve i prinicpe Deklaracije UN".

"Radeći zajedno možemo da obezbedimo da se nasleđe mira i tolerancije UN-a sačuva i u našem regionu", navodi se u pismu predsednika Sejdiua generalnom sekretaru UN.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE