• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Kosova odlazi i šef OEBS-a?

Šef OEBS-a za Kosovo Tim Guldiman biće povučen jer je ostao neutralan povodom statusa pokrajine.

 Sa Kosova odlazi i šef OEBS-a? Izvor: MONDO

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Tim Guldiman uskoro će otići sa te funkcije, jer mu neće biti produžen mandat, saznao je Tanjug u sedištu OEBS-a u Beču.

Švajcarski diplomata sa Kosova odlazi prevremeno, posle manje od godinu dana, što je neuobičajeno za šefa jedne misije OEBS, koji na toj funkciji provedu više godina.

Konkurs za njegovu funkciju već je raspisan u bečkom sedištu OEBS, tako da se očekuje da će on Kosovo napustiti do kraja leta, saznao je Tanjug.

Svoj mandat Guldiman je započeo 1. oktobra prošle godine, najpre sa podrškom gotovo svih zapadnih zemalja, i uz uzdržanost Srbije, koju predsedavajući nije konsultovao oko njegovog imenovanja.

Guldiman je imao punu podršku zemalja koje podržavaju nezavisnosti Kosova, koju je vremenom izgubio, jer je pokušao da bude neutralan i sprovodi doslovce mandat koji je dobio.

Predsedavajući OEBS imenuje šefove misije, i potom im godišnje produžava mandat, a samo za produženje posle tri godine provedene na toj funkciji potrebna je odluka Stalnog saveta OEBS kao izvršnog tela.

Početkom ove godine protiv Guldimana pokrenuta je kampanja u kosovskim medijima, koja se oslanjala na njegove izjave izvučene iz konteksta. To je usledilo pošto je Švajcarac ispoštovao svoj mandat, prema kojem misija na Kosovu treba da radi statusno neutralno, što mu je, po svemu sudeći, oslabilo pozicije.

Pojedine zemlje, pre svega SAD, očekivale su da će misija OEBS podržati međunarodne institucije u primeni Ahtisarijevog plana. U Beču se saznaje da predstavnici Vašingtona, iako to zvanično ne govore, više ne podržavaju misiju OEBS na Kosovu.

Na drugoj strani Srbija, koja je prilikom imenovanja Guldimana negodovala zato što nije bila konsultovana, imala je dobru saradnju sa šefom misije OEBS u pokrajini.

Zvaničan razlog za odlazak Guldimana sa Kosova je njegov povratak u švajcarsku diplomatiju, a nezvanični da predsedavajući OEBS neće da produži njegov mandat, jer navodno nije dobro obavio posao restruktuiranja misije, i prečesto je napušta Kosovo.

Rok za prijavu na konkurs za šefa misije OEBS ističe 14. jula, nakon čega predsedavajući treba da imenuje novog šefa misije, posle konsultacija sa zemljama članicama i, ako se ispoštuje procedura, zemljom domaćinom Srbijom, što kod Guldimana nije bio slučaj.

Mandat misiji OEBS se automatski produžava svakog meseca na po mesec dana, a krajem godine treba da bude doneta odluka o budućem mandatu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE