• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena sednica SB UN bez rešenja za Kosovo

U Njujorku je posle dvočasovne rasprave završena sednica SB UN, posvećena planovima Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a.

 Završena sednica SB UN bez rešenja za Kosovo Izvor: MONDO

Savet bezbednosti je, posle razmatranja izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o njegovim planovima za preustrojstvo UNMIK-a, kako bi EU imala veću operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava, a pod "kišobranom" UN, ostao podeljen.

Na sednici je posle generalnog sekretara Ban Ki Muna govorio predsednik Srbije Boris Tadić koji je, kako je i bilo najavljeno, preneo stav da je za Srbiju potpuno neprihvatljiva bilo kakva rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva dok se o tome eksplicitno ne izjasni Savet bezbednosti UN.

On je dodao da je za Beograd neprihvatljiv izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o planovima za izmene međunarodnog prisustva na Kosovu.

"Jedino Savet bezbednosti može doneti odluku o rekonfiguraciji na koju se poziva izveštaj i pismo generalnog sekretara koje mi je upućeno. SB je jedina institucija koja ima ovlašćenje da legitimno menja sastav međunarodnog prisustva na Kosovu kao što to jasno definišu tačke 5. i 19. Rezolucije 1244", rekao je Tadić.

Tadić je ukazao da Srbija ne može da prihvati izveštaj Ban Ki Muna zato što smatra da "pravac delovanja koji se predlaže u tom izveštaju, ne vodi do kompromisnog rešenja za budući status Kosova".

Ban Ki Mun je međutim u svom izveštaju poručio da bi EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu. On je obavestio SB da će novi šef UNMIK-a biti Lamberto Zanier.

Ban Ki Mun je rekao da su, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i stupanja na snagu Ustava Kosova, okolnosti za misiju UN promenjene.

Generalni sekretar UN izrazio je uverenje da postoji spremnost svih strana na Kosovu i međunarodne zajednice na saradnju sa evropskom porodicom naroda dodajući da bi zato EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu.

Rekao je takođe da će UN nastaviti prisustvo na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244 koja će ostati na snazi do drugačije odluke Saveta bezbednosti UN.

Predstavnik Ruske Federacije u UN Vitalij Čurkin izjavio je u SB da se njegova zemlja protivi bilo kakvom rekonfigurisanju Misije UN na Kosovu, bez odobrenja najvišeg tela svetske organizacije. "Na Kosovu se ne sme razmeštati misija Evropske unije bez potvrde od strane Saveta bezbednosti, jer je to protivno Rezoluciji 1244", rekao je Čurkin.

"Svako prebacivanje nadležnosti sa UNMIK-a na misiju EU uz zaobilaženje Saveta bezbednosti je neprihvatljivo", rekao je Čurkin, istaknuvši da bi svako zaobilaženje Saveta bezbednosti po tom pitanju predstavljalo "gaženje Povelje UN".

Ambasdor Kine u UN Liu Čenmin složio se sa stavom Čurkina i istakao da nestabilna situacija na Kosovu utiče na mir i bezbednost Balkana i apelovao na sve strane da sagledaju ovaj problem iz šire perspektive mira i bezbednosti.

Predstavnik Indonezije ocenio je da se mora raditi u okviru rezolucije 1244, koja je i dalje na snazi, a da su dijalog i pregovori suštinski za rešavanje konačnog statusa Kosova i obostrano prihvatljivo rešenje u skladu sa rezolucijom 1244.

Sa stavom Bana da deo nadležnosti treba da se prenese na Euleks složio se u obraćanju SB UN ambasador Italije Marčelo Spatafora. On je na sednici izjavio da njegova zemlja podržava predlog Ban Ki-Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Ambasador Francuske u UN Žan Moris Riper je izrazio podršku planu Ban Ki Muna, ocenjujući da će uloga misije EU biti u "punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244".

"Određena operativna prilagođavanja je neophodno učiniti", rekao je francuski ambasdor, dodajući da je u toku raspoređivanje misije Euleksa, koji će imati sve veću operativnu ulogu u "punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244".


Riper je ocenio da će Utav Kosova omogućiti Kosovu da radi i živi po evropskim standardima i podsetio da su Francuska i još neke zemllje priznale nezavisnost pokrajine, a druge nisu.

"Svesni smo različitih reakcija, ali svi moraju da imaju u vidu promenjenu realnost na Kosovu. Pesmistička predviđanja se nisu obistinila, situacija je mirna, institucije funkcionišu", rekao je francuski ambasador.

Britanski ambasador u UN Džon Sojers založio se za rekonfiguraciju UNMIK-a, ali je i istakao da predložena rekonfiguracija ne ide tako daleko koliko je Britanija želela.

"Rekonfiguracija će omogućiti veću ulogu EU na Kosovu i omogućiti UN da preuzmu dužnosti negde drugde. Važno je da se omogući rasporeduivanje Euleksa tokom leta", kazao je britanski ambasador.

"Predsednik Tadić je tražio vreme i dijalog kako bi se našlo rešenje. Nažalost, to smo čuli i ranije", rekao je Sojers, optuživši premijera Vojislava Koštunicu da nije sarađivao sa Martijem Ahtisarijem na nalaženju kompromisnog rešenja.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je posle sednice SB UN kojoj je prisustvovao kao privatno lice, da je Priština "uzela u obzir" odluku generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a.

Navodeći da neće biti novih pregovora o Kosovu, Sejdiu je u izjavi novinarima posle sednice izrazio spremnost Prištine da ima dobre odnose sa Srbijom i svim suverenim državama.

Sejdiu je pozvao Beograd da prestane da instrumentalizuje kosovske Srbe, navodeći da građani "moraju da se vrate u realnost".

Kosovski predsednik je zahvalio svim zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo i uzeli u obzir činjenicu da je u nekim zemljama u toku proces priznavanja.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE