• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Vodeća uloga EU na Kosovu

Solana potvrdio rešenost EU da odigra vodeću ulogu na Kosovu. Čurkin upozorava novog šefa UNMIK da ne čini iste greške kao njegov prethodnik.

 Solana: Vodeća uloga EU na Kosovu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana potvrdio je u subotu rešenost EU da odigra vodeću ulogu na Kosovu, posebno na polju vladavine zakona.

Solana je, u saopštenju u Briselu, posle sednice Saveta bezbednosti UN posvećene preoblikovanju UN misije na Kosovu(UNMIK), istakao da su "stabilnost na Kosovu i celom Balkanu od presudne važnosti i da predstavljaju i dalje visoki prioritet za Evropsku uniju".

U saopštenju se takođe navodi da je visoki predstavnik EU pozdravio izveštaj Ban Ki-Muna i naglasio "punu podršku generalnom sekretaru UN".

Predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin upozorio je novo rukovodstvo UNMIK da mora detaljno da informiše članice Saveta bezbednosti UN o svim svojim aktivnostima, kako bi izbeglo grube prekršaje koje je dopustio prethodni šef Misije Joahim Riker.

Riker je pokušao nelegalno da preda deo ovlašćenja i imovine misiji EU (Euleks), mimo SB UN, rekao je Čurkin ruskim medijima posle sednice SB o Kosovu.

"Postojale su zakulisne nedopustive aktivnosti bivšeg rukovodstva UNMIK - zakulisne ne samo od SB UN, nego i od rukovodstva Sekretarijata UN", istakao je šef ruske misije u UN, dodajući da, ipak, za sada "nije bilo ozbiljnih aktivnosti o predaji funkcija i imovine UNMIK Euleksu".

"Postignut je uspeh u prekidu aktivnosti usmerenih na predaju niza funkcija i imovine sa UNMIK nelegalnoj misiji EU. Polazimo od toga da će novo rukovodstvo Misije i Sekretarijat raditi transparentno i o svim koracima detaljno informisati članice SB UN", rekao je Čurkin.

Ruski diplomata je istakao da su se "Rusija i mnoge druge članice SB UN izjasnile za nastavak kontakata između Sekretarijata UN, Beograda i svih zainteresovanih strana", kako bi predlozi generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK "bili razjašnjeni, i kako bi Beograd mogao da odobri predloge koje je formulisao generalni sekretar UN".

"Za sada takve spremnosti Beograda još nema, zato smatramo da kontakti treba da budu nastavljeni dok se Beograd, a posle toga i SB UN, ne saglasi sa realizacijom planova generalnog sekretara", naglasio je Čurkin.

Ruski ambasador u UN je rekao da Banov plan ne može biti ostvaren bez odobrenja SB UN, ističući da dok se to ne desi, prisustvo Euleksa na Kosovu biće bez pravne osnove.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE