• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde su nestali Srbi - ne zna se već deset godina

U nedelju se navršilo tačno deset godina od prve masovne otmice Srba na Kosovu i Metohiji

 Gde su nestali Srbi - ne zna se već deset godina Izvor: MONDO

U nedelju se navršilo tačno deset godina od prve masovne otmice Srba na Kosovu i Metohiji, odnosno nestanka devet rudara površinskih kopova Belaćevac, kod Obilića.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Milorad Trifunović izjavio je Tanjugu da je sve manje nade da su kidnapovani rudari, među kojima je i njegov brat, živi i da se u Udruženju bore za pronalaženje njihovih ostataka.

"Kopovi pripadaju EPS-u i radnici koji su tamo radili imali su radnu obavezu, a njihovo kidnapovanje je bilo atak na državu. Međutim, po našem shvatanju, država je blago reagovala. Do danas mi o njima ništa ne znamo", rekao je on.

Trifunović je podsetio da je još nepoznata sudbina 617 nestalih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i da je porodicama vraćeni ostaci 281 tela što je oko 30 odsto od ukupnog broja kidnapovanih i nestalih u pokrajini.

"Ne možemo biti zadovoljni sa ovim brojem, naročito ako se ima u vidu da su Albanci pronašli oko 87 odsto onih koje traže, a koji su nestali tokom sukoba na Kosovu", naveo je on.

Kordinator Udruženja je napomenuo da se u mrtvačnici u Prištini nalazi 440 tela, ili ostatka tela, koji su neidntifikovani.

"Ta tela su neidentifikovana, a mi sumnjamo da se nešto i skriva, međutim nemamo dokaze tako da nikoga ne možemo da optužimo", dodao je on.

Trifunović je istakao da se porodice kidnapovanih i nestalih sa Kosova, osim sa duševnim bolom sa kojim se bore već deset godina, susreću sa mnogim drugim socijalnim i administrativnim problemima.

"Najteže je majkama jer nakon deset godina deca pitaju šta je sa njihovim očevima, a deca su za to vreme sazrela i teško više veruju u majčinske priče da će se otac vratiti, tako da gube poverenje i u majku", istakao je on.

Trifunović je dodao da u Udruženju insistiraju na odgovornosti predstavnika UNMIK-a i Kfora za čijeg mandata je otet naveći broj Srba Srba i drugih nealbanaca u pokrajini.

"Oni moraju da snose odgovornost za zločine koji su se dogodili na Kosovu, u njihovim zonama odgovornosti", naglasio je Trifunović.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE