• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko danas pred Savjetom bezbjednosti UN

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas će Savjetu bezbjednosti UN prezentovati polugodišnji izvještaj o provođenju Dejtonskog sporazuma u BiH

 Incko danas pred Savjetom bezbjednosti UN Izvor: MONDO

Incko će pred SB UN istaći da su zabilježene pozitivne promjene u BiH nakon što je u februaru formiran novi saziv Savjeta ministara.

Incko će u obraćanju naglasiti da u BiH trenutno postoji politički proces zasnovan na dijalogu i spremnosti na kompromis, te da je taj dugo očekivani povratak političkom dijalogu, pregovorima i kompromisu - odlična vijest.

Visoki predstavnik će iznijeti mišljenje da bi 2012. godina mogla da bude prekretnica na putu ka punim evroatlantskim integracijama, ukoliko politički lideri u BiH ispune preuzete obaveze.

Paralelno sa ovom pozitivnom dinamikom, Incko će ukazati na "kontinuirano osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući stavove kojima se osporavaju državnost BiH i njene institucije", navodi se u saopštenju OHR-a.

Incko će skrenuti pažnju na potencijalne izvore tenzija uoči predstojećih opštinskih izbora koji će biti održani u oktobru.

Visoki predstavnik u BiH obratiće se Savjetu bezbjednosti UN u 15.00 časova po njujorškom vremenu, odnosno u 21.00 čas po vremenu u BiH.

Direktan prenos ovog obraćanja biće dostupan na internet stranici UN (www.unmultimedia.org/tv/webcast).

U sedmom Izvještaju Republike Srpske, upućenom Savjetu bezbjednosti UN uoči današnje sjednice, navodi se da su izabrani lideri u BiH postigli težak, ali neophodan kompromis s ciljem daljeg napredovanja BiH, a brz napredak koji je BiH ostvarila od decembra do danas nije došao zbog intervencije Kancelarije visokog predstavnika (OHR), nego upravo zbog njenog relativnog odsustva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE