• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Stanišić i Simatović na "privremenoj"

Žalbeno veće Haškog tribunala odlučilo da Stanišić i Simatović budu pušteni na privremenu slobodu do ponovnog početka sudjenja

 Hag: Stanišić i Simatović na "privremenoj" Izvor: MONDO

Ovo je u četvrtak izjavio Tanjugu njihov branilac, advokat Zoran Jovanović.

On je naveo da će se u petak znati kada će nekadašnji šef Državne bezbednosti Stanišić i njegov zamenik Simatović biti vraćeni u Beograd, pošto je potrebno da se nadležni organi Srbije koji treba da ih preuzmu obaveste o tome.

Jovanović je u telefonskoj izjavi Tanjugu dodao da je Holandija već dala pristanak da se oni prebace preko njene teritorije iz zatvora u Sheveningenu koji je eksteritorijalna zona.

Sudjenje, koje je trebalo da počne u martu ove godine više puta je odlagano zbog Stanišićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Odlukom pretresnog veća u maju je odloženo na najmanje tri meseca na zatev Stanišićeve odbrane, a po isteku tog roka Stanišić će biti podvrgnut lekarskom pregledu.

Pretresno veće je potom usvojilo i predlog njegove odbrane da se pusti na privremenu slobodu, ali je tužilaštvo uložilo žalbu, pa je o tome odlučivalo žalbeno veće Haškog tribunala koje je tokom dana predlog usvojilo.

Od Stanišićevog zdravlja zavisi kada će biti zakazan početak sudjenja.

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Stanišića i Simatovića za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U optužnici se navodi niz sela u kojima su jedinice pod komandom Stanišića i Simatovića pobile nesrpske stanovnike. Navodi se da su u oktobru 1991. godine pripadnici "Tigrova" ušli u pritvor policijske stanice u Dalju i ubili 28 Hrvata i njihova tela bacili u Dunav.

Prema optužnici, jedinice pod komandom Stanišića i Simatovića su učestvovale u ubistvu oko 8.000 Muslimana u Srebrenici 1995. godine.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE