• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada (ne)će biti preglomazna

Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju" podnela amandman na Predlogu zakona o ministarstvima kojim će broj ministarstava biti smanjen na 23

 Vlada (ne)će biti preglomazna  Izvor: MONDO

Poslanička grupa "Za evropsku Srbiju" podnela je amandman na taj predlog zakona kojim je predložila da resor za ljudska i manjinska prava ne bude posebno ministarstvo.

Ta grupa predlaže da ono bude pripojeno Ministarstvu pravde, izjavila je agenciji Beta šef poslaničke grupe Nada Kolundžija. Time bi se broj ministarstava u novoj vladi smanjio na 23, a Vlada bi imala 26, umesto prethodno predviđenih 27 članova.

Predlogom zakona prethodno je bilo predvidjeno da kabinet budućeg premijera Mirka Cvetkovića ima 24 ministarstva. U prethodnoj vladi bilo je 22 ministarstva.

Zakon o ministarstvima je sektorski zakon kojim su precizno definisani organizacija ministarstava i poslovi državne uprave, a osnov za njegovo donošenje je Ustav Srbije, izjavio je predstavnik predlagača Vlatko Ratković.

Obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, Ratković je istakao da taj zakonski predlog predstavlja "funkcionalizaciju ciljeva" zemlje kao što su pridruživanje EU, strateško partnerstvo sa Rusijom, odbrana suvereniteta i borba protiv kriminala i korupcije.

"Broj, struktura i delokrug ministarstva je po nama optimalan. Uspešnost vlade se ne meri brojem ministarstava. Mera uspeha je bilans vlade i uveren sam da će to biti rast plata i penzija, smanjenje inflacije i uspostavljanje liderske pozicije Srbije u regionu", kazao je on.

Ratković je naveo da će u novoj vladi biti uvedena dva nova ministarstva - za ljudska i manjinska prava i Nacionalni investicioni plan a da ostala ministarstva pod drugim ili istim nadležnostima nastavljaju sa radom.

Prema njegovim rečima, novo Ministarstvo za NIP obavljaće poslove na strateškim projektima koji su započeti i nekim koje tek treba realizovati i ono će biti strukturirano da je saradnja sa svim ostalim ministarstvima nužna i neophodna.

Govoreći o nadležnostima pojedinih ministrtsva i novinama koje su uvedene, Ratković je naveo da je informisanje iseljenika o politici države Srbije sada u delokugrugu Ministarstva za dijasporu a ne Ministarstva spoljnih poslova i dodao da je to celishodnije rešenje.

Nadležnosti Ministarstva odbrane ostale su iste osim što su terminološki usklađene sa Ustavom Srbije i Strategijom odbrane a takođe je precizno definisan sistem civilne zaštite, rekao je on i dodao da će u sastavu Ministartsva biti i Inspektorat odbrane, vojna služba bezbednosti i vojno-obaveštajna služba.

Novina u nadležnostima Ministarstva pravde su pravosudni ispit, veštačenje i zastita učesnika u krivičnom postupku a nove nadležnosti Ministarstava prosvete odnose se na učesće u izgradnji i opremanju objekata predškolskog, školskog i visokošolskog obrazovanja.

Ratković je naveo i da će Ministarstvo omladine i sporta, između ostalog, obavljati i poslove vezane za stvaranje i praćenje rada regionalnih kancelarija za mlade što, kako je kazao, predstavlja razradu nedavno usvojene Stretegije za mlade.

Novina među nadležnostima Ministarstva rada i socijalne politike je osnivanje Uprave za rodnu pravnopravnost.

Predlogom zakona predviđeno je da Ministarstvo za telekomunikacije obuhvati i oblast informacionog društva kao i formiranje Ministarstva zaštite životne sredine koje se proširuje sektorom prostornog planiranja.

Pored navedenih predviđeno je da u sastavu nove vlade čiji će mandatar biti Mirko Cvetković budi i ministartsva unutrašnjih poslova, finansija, ekonomije i regionlanog razvoja, zdravlja, poljoprivrede, rudarstva i energetike, za infrastrukturu, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, trgovine i usluga, kulture, za Kosovo i Metohiju i vera.

Ratković je dodao i da postoji osnov i razlozi da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Poslanici Skupštine Srbije juče su završili načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o vladi, kojima se precizira način donošenja odluka i predvidja uvodjenje instituta zamenika premijera.

Usvajanjem zakona o vladi i ministarstvima biće stvoreni uslovi za izbor nove Vlade Srbije, čiji će sastav predložiti njen mandatar Mirko Cvetković.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE