• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada u petak ili ponedeljak

Vlada Srbije biće formirana po usvajanju Zakona o ministarstvima i izmena i dopuna Zakona o vladi, krajem ove ili početkom iduće sedmice

 Vlada u petak ili ponedeljak Izvor: MONDO

Vlada Srbije, koju bi trebalo da vodi dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković, biće formirana po usvajanju Zakona o ministarstvima i izmena i dopuna Zakona o vladi, a da li će se to dogoditi krajem ove ili početkom iduće sedmice zavisi od trajanja skupštinske rasprave o tim zakonima.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Atini, gde je prisustvovao kongresu Socijalističke internacionale, da će nova Vlada Srbije biti formirana u petak 4. jula ili u ponedeljak, 7. jula.

Poslanici Skupštine Srbije biraće novu vladu na posebnoj sednici, posle usvajanja zakona o vladi i ministarstvima, rečeno je Tanjugu u parlamentu.

Posebnu sednicu, sa samo tom tačkom dnevnog reda, zakazaće predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, pošto se završi razmatranje zakona o vladi i ministarstvima i obavi glasanje o tim propisma.

Na predlog izmena Zakona o vladi i predlog Zakona o ministarstvima uloženo je skoro 100 amandamana, od kojih su najveći broj podnele opozicione stranke SRS, DSS i LDP.

Ukoliko svaka poslanička grupa iskoristi svojih 15 minuta, na koliko ima pravo za raspravu po svakom amandmanu, za razmatranje podnetih amandmana biće potrebno oko 25 radnih sati.

Rasprava bi mogla trajati i kraće ukoliko podnosioci ne budu koristili maksimalno vreme za debatu o svakom amandmanu.

U iščekivanju izbora vlade u Skupštini Srbije, mandatar Mirko Cvetković, kako je potvrđeno Tanjugu, vodi razgovore i konsultacije o budućem radu i strukturi ministarstava sa predstavnicima koalicija i stranaka koje će formirati vladu.

Demokratska stranka još nije saopštila koji će joj resori pripasti i ko će ih voditi, a zvanične informacije te vrste nisu stigle ni iz SPS.

Prema nezvaničnim informacijama, socijalisti će dobiti četiri ministarstva, jedno potpredsedničko mesto i mesto zamenika predsednika vlade.

Zamenik predsednika vlade zadužen za bezbednost i ministar policije biće Ivica Dačić, a Jovan Krkobabić biće jedan od potpredsednika vlade.

Ministar energetike trebalo bi da bude Petar Škundrić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, a ministar prosvete Žarko Obradović.

U ovom trenutku je izvesno da će G17 plus dobiti jedno potpredsedničko mesto i šest ministarstava.

Lider stranke Mlađan Dinkić biće potpredsednik Vlade Srbije zadužen za privredni razvoj i ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Tomica Milosavljević ponovo će biti ministar zdravlja, a resor omladine i sporta zadržaće Snežana Samardžić Marković.

Ministar za Nacionalni investicioni plan biće Verica Kalanović, za ministra telekomunikacija i informatičkog društva predložena je Jasna Matić, a Nebojša Bradić za ministra kulture.

Prema nezvaničnim informacijama, mesto ministra za dijasporu pripašće Srpskom pokretu obnove (SPO), a na tom mestu naći će se Srđan Srećković.

Jedno ministarsko mesto trebalo bi da pripadne i Bošnjačkoj listi za evropski Sandžak, a kao najverovatniji ministar iz redova te koalicije pominje se lider Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE