• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su novi ministri?

Od ukupno 24 ministarstva, buduća vlada koja će biti birana sutra, imaće 15 novih članova. Upoznajte ih...

 Ko su novi ministri? Izvor: MONDO

Srbija bi u ponedeljak trebalo da dobije novu vladu, za čiji izbor mora da glasa najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Novu vladu će formirati stranke liste "Za evropsku Srbiju", koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS) i stranke nacionalnih manjina.

Mandatar za sastav nove vlade biće funkcioner Demokratske stranke (DS) Mirko Cvetković, koji će na sednici parlamenta u ponedeljak predložiti program i sastav vlade.

Od ukupno 24 ministarstva, buduća vlada imaće 15 novih članova. Nova imena u Vladi Srbije, izvesno je, kako piše "Blic" biće: Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Milutin Mrkonjić, Petar Škundrić, Žarko Obradović, Dijana Dragutinović, Snežana Malović, Jasna Matić, Verica Kalanović, Goran Bogdanović, Srđan Srećković, Nebojša Bradić i Sulejman Ugljanin.

Ivica Dačić - pored funkcije prvog potpredsednika buduće vlade, obavljaće i posao ministra unutrašnjih poslova. Ovaj ambiciozni socijalista, rođen 1966. godine u Prizrenu, Fakultet političkih nauka završio je s prosečnom ocenom deset. Početkom devedesetih predvodio je mlade socijaliste Beograda, a zatim je sledio munjevit uspon: preko funkcije portparola stranke, predsednika Gradskog odbora SPS Beograda i potpredsednika stranke, Dačiću je pošlo za rukom da na Kongresu SPS 2006. godine bude izabran za lidera socijalista. U prelaznoj Vladi Srbije obavljao je posao ministra za informisanje.

Jovan Krkobabić - predsednik PUPS-a i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić rođen je 1930. godine u blizini reke Krke, između Knina i Šibenika. Završio je Ekonomski fakultet, diplomirao, zatim i doktorirao. Karijeru je počeo je u Institutu Vinča, pedesetih godina prošlog veka. Godine 1992. postao je predsednik Saveza penzionera Srbije, a nedugo zatim i predsednik njegovog UO. Zapaženo je da poseduje mnogo skupih i kvalitetnih odela.

Petar Škundrić - budući ministar rudarstva i energetike. Rođen je 1947. godine. Bio je prvi generalni sekretar i jedan od osnivača SPS, koji se iz partijskog vrha povukao još 1992. godine. Profesor je na Fakultetu tehničkih nauka u Beogradu.

Žarko Obradović - mesto ministra prosvete zauzeće još jedan potpredsednik SPS-a. Rođen je 1960. u Ivangradu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao. Obradović je bio zamenik ministra za lokalnu samoupravu Srbije u vladi Mirka Marjanovića. Član je SPS od osnivanja, od 2001.

Milutin Mrkonjić - rukovodilac obnove posle NATO bombardovanja, građevinski inženjer, koga su poznanici zvali i "tri dana pre roka", zauzeće mesto ministra infrastrukture. Mrkonjić je potpredsednik SPS-a, koji je u januaru ove godine ispred ove stranke kandidovan za predsednika Srbije. Rođen je 1942. godine u Beogradu, gde je na Građevinskom fakultetu nakon desetogodišnjeg studiranja 1971. godine konačno diplomirao. Bio je i potpredsednik Skupštine Srbije u prošlom sazivu.

Dijana Dragutinović - buduća ministarka finansija poznata je kao viceguvernerka NBS. Rođena je 1958. godine u Beogradu, gde je završila Ekonomski fakultet, na kojem je doktorirala, a zatim izabrana za docenta ovog fakulteta i predavača. Član je srpskog ekspertskog tima za nacionalnu politiku zapošljavanja. Ostala je zapažena njena izjava u vreme dok je obavljala funkciju zamenika šefa kancelarije MMF-a u Beogradu: "Iskustvo mi govori da nikada ne treba slepo slušati savete MMF-a."

Snežana Malović - ministarka pravde u novoj vladi do sada je obavljala posao državnog sekretara u istom ministarstvu. Rođena je 1976. u Beogradu, gde je 23 godine kasnije diplomirala na Pravnom fakultetu. Godine 2004. je imenovana za generalnog sekretara Tužilaštva za ratne zločine.

Jasna Matić
- ministarka za telekomunikacije će postati Jasna Matić, koja je u prošlom sazivu bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije. Rođena je 1964. u Beogradu, diplomirala na Građevinskom fakultetu. Magistraturu je odbranila na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu. Matićeva je nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije - SIEPA, glavna savetnica na Projektu za unapređenje konkurentnosti Srbije i konsultantkinja Svetske banke. Od 2001. do 2002. godine bila je savetnica potpredsednika Vlade SRJ.

Goran Bogdanović - čovek koji bi trebalo da bude na čelu Ministarstva za Kosovo i Metohiju je predsednik pokrajinskog odbora DS Goran Bogdanović. Rođen je 9. februara 1963. godine u Raškoj. Poljoprivredni fakultet završio je u Beogradu.

Srđan Srećković - potpredsednik SPO vodiće resor dijaspore. Rođen je 12. aprila 1974. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, na smeru fiskalni menadžment. Od 2004. do 2007. godine bio je pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga, a od 2007. godine pomoćnik generalnog direktora javnog preduzeća "Jat ervejz".

Verica Kalanović
- buduća ministarka za NIP desna je ruka lidera G17 plus Mlađana Dinkića. Bila je državni sekretar za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije u bivšoj vladi. Rođena je 1954. u Trsteniku, završila je Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, gde je i magistrirala. Bila je poslanik u Skupštini državne zajednice SCG od 2003. do 2006, a tada je postala jedna od potpredsednica G17 plus. Kao predsednica Izvršnog odbora stranke, 2006. godine je suspendovana zbog navodnog pritiska na članove stranke da glasaju protiv predloga Miroljuba Labusa da G17 plus izađe iz Vlade. Njene partijske kolege su ocenile da je Kalanovićeva platila ceh jer je "okupila tim koji je kovao zaveru protiv Labusa".

Nebojša Bradić - pozorišni režiser naslediće na mestu ministra kulture glumca Voju Brajovića. Rođen je avgusta 1956. u Kruševcu. Svoje prve režije je ostvario u Kruševcu po završetku studija pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom svoje karijere režirao je gotovo u svim pozorištima Srbije. Kao direktor Kruševačkog pozorišta, uspeo da ovo pozorište postane jedno od najopremljenijih pozorišta u Srbiji. I u umetničkom i repertoarskom smislu postigao je zavidne rezultate. Za režiju predstave "Zlatno runo" Borislava Pekića, dobio je nagradu "Zlatni vitez" u Moskvi.

Sulejman Ugljanin - ministar bez portfelja biće Sulejman Ugljanin - predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji. Ugljanin je lider stranke koja se oštro suprotstavlja SDP-u Rasima Ljajića. Njihova netrpeljivost ide dotle da je u sukobima pripadnika ovih stranaka neretko praštalo i oružje. Rođen je 20. novembra 1953. godine u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici. Doktor je stomatologije i specijalista stomatološke protetike. Od početka jugoslovenske krize svoj rad je posvetio pre svega zaštiti prava Bošnjaka. Član je izvršnog odbora SDA od njenog osnivanja u Sarajevu 26. maja 1990. godine, a predsednik SDA Sandžaka je od jula 1990. godine. Na izborima za predsednika Srbije decembra 1990. godine osvojio je četvrto mesto od 33 kandidata.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE