• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok o dreteljskom paklu

U Sudu BiH saslušanjem svjedoka Slavka Bogdanovića nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad Srbima u vojnom zatvoru "Dretelj".

 Svjedok o dreteljskom paklu Izvor: MONDO

Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su ga 30. aprila 1992. godine u jednoj kafani u Mostaru uhapsili pripadnici tzv. hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) zajedno sa Milovanom Zupcem, Markom Samardžićem i Đurom Škorom.

Bogdanović, koji je do rata živio u Mostaru, rekao je da su pripadnici HOS-a bili obučeni u crne uniforme, sa kukastim krstovima, te da su nosili noževe.

Nakon fizičkog maltretiranja, psovanja „četničke majke“ i prijetnji da će biti ubijeni i bačeni u jame, prebačeni su u Lipino Selo kod Ljubuškog gdje su sedam dana bili izloženi torturi, a potom u logor „Dretelj“, gdje je Bogdanović proveo šest mjeseci.

Svjedok je naveo da su ih obukli u uniforme JNA, dok su na kapama imali "petokrake", te da su natjerani da tvrde kako su snajperisti koji su ubijali i silovali, dok su neki zatvorenici morali nositi svešteničke mantije.

Bogdanović je svjedočio o psihičkim i fizičkim mučenjima - seksualnom zlostavljanju, probijanju jezika nožem, te tjeranju zatvorenika na oralni seks. Zatvorenici, rekao je on, nisu imali vode, ni hrane, tjerani su da piju urin, tečnost za čišćenje oružja i za pranje suđa, te da jedu kremu za čišćenje cipela. Zatvorenici su morali da čupaju travu i kopaju rovove.

On je rekao da je zatvorenike najviše zlostavljao Zvonimir Bjeliš zvani Crvenkapa, te da su logor obilazili komandant HOS-a Blaž Kraljević, kao i Dobroslav Paraga i Mile Dedaković zvani Jastreb. Naveo je imena Ahmeta Makitana, Vinka Primorca, Ivana Medića i Marine Grubešić.

Pripadnici HOS-a, kaže Bogdanović, najčešće su noću ulazili u hangare i tukli zatvorenike. Naveče su dolazile i grupe žena u „crnim uniformama“ iz Mostara koje su tukle i seksualno zlostavljale zatvorenike, a jedan od načina mučenja bio je i paljenje brada upaljačima.

Škoru su tukli čizmama po grudima, nakon čega su pričali da će ga odvesti u bolnici u Split, ali ga Bogdanović više nikada nije vidio, dok su zatvorenika Božu Balabana objesili lisicama za rešetke prozora, nakon čega je preminuo. Za Zupca kaže da je ranjen i da ne zna šta se poslije toga desilo sa njim.

Tužilaštvo BiH za zločine počinjene 1992. godine u Dretelju tereti Ediba Buljubašića, Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika, Herceg, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić su 1992. godine učestvovali u zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti sa područja opština Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac, koje su bile u Dretelju.

U optužnici se navodi da je Zelenika bio oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora "Dretelj", Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta zatvora, a Medić i Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari.

Zbog zločina nad Srbima u logoru „Dretelj“ Vrhovni sud Norveške osudio je Mirsada Repka na osam godina zatvora, dok je Ahmeta Makitana, koji je 1992. godine bio čuvar u logoru „Dretelj“, Vrhovni sud Švedske osudio na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE