• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Novac i stranačkim kolegama

Iz tekućih rezervi budžeta FBiH pomagane stranačke kolege i sufinansirane manifestacije na kojima su se pojavljivali i predstavnici federalne vlasti

 FBiH: Novac i stranačkim kolegama Izvor: MONDO

U prvom kvartalu ove godine sredstvima iz tekućih rezervi budžeta Federacije BiH (FBiH) pomagane su stranačke kolege i sufinansirane manifestacije na kojima su se pojavljivali i predstavnici federalne vlasti, navode u Centru za istraživačko novinarstvo.

Iz sredstava tekućih rezervi budžeta FBiH u prvom kvartalu ove godine odobreno je 963.000 KM, a isplaćeno 852.300 KM, odnosno 26,5 odsto od planiranog u ovoj godini, navode u ovom centru, pozivajući se na podatke objavljene u Izvještaju o izvršenju federalnog budžeta u pomenutom periodu.

Premijer može raspolagati sredstvima iz rezervi budžeta do iznosa od 148.000 KM, a zamjenici premijera od po 80.000 KM.

Od sredstava koje ima na raspolaganju, premijer FBiH Nermin Nikšić donio je odluku o isplati 14.650 KM, a do kraja marta isplaćeno je 4.500 KM. Korisnici sredstava su pet privatnih lica, sindikalna podružnica "Vranica" i tri udruženja građana među kojima su dva iz Konjica, rodnog mjesta premijera.

Nikšićev zamjenik Jerko Ivanković-Lijanović, koji je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, donio je rješenje o isplati 33.800 KM iz sredstava tekućih rezervi, a do kraja marta je isplaćeno 23.600 KM.

Novac je dobilo 37 fizičkih lica kao pomoć za školovanje ili u svrhu socijalne pomoći. Među njima su najmanje četiri lica članovi ili aktivisti Narodne stranke "Radom za boljitak", kojoj ministar pripada.

Drugi Nikšićev zamjenik Desnica Radivojević, koji je i ministar prostornog uređenja FBiH, donio je odluku o 20.000 KM iz budžetskih rezervi i sve je i isplaćeno.

Kancelarija za reviziju institucija u FBiH već nekoliko godina upozorava da se budžetske rezerve ne troše u skladu sa pravilima, te da se u većini slučajeva ne radi o hitnim i nepredviđenim izdacima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE