• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Spreman sam da dam ostavku

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je spreman da podnese ostavku, ako to zatraži neka nova većina u parlamentu BiH.

 Lagumdžija: Spreman sam da dam ostavku Izvor: MONDO

To bi značilo i odlazak SDP-a u opoziciju na nivou BiH.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare rekao da "ne podnosi ostavku na zahtjev predsjednika Republika Srpske /RS/ Milorada Dodika“, već "onome ko je tražio da on bude ministar inostranih poslova BiH“.

"Zašto dolazi sada do napada na SDP i na mene kao jednog od lidera `šestorke`? Tu se radi o nečem sasvim drugom“, naveo je Lagumdžija i ponovio stav da "nije prekršio Ustav, zakone niti međunarodne obaveze BiH", prilikom davanja instrukcije za davanje podrške BiH Rezoluciji o Siriji pred Generalnom skupštinom UN o Siriji.

On je naglasio da je na narednom sastanku lidera političkih partija u BiH koji bi početkom septembra trebao organizovati lider HDZ-a 1990 Božo LJubić, spreman staviti "slučaj Lagumdžija“ kao prvu tačku dnevnog reda i da se tada cijela situacija razjasni.

On je dodao da je spreman položiti račun i Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, pa čak i ako nadležni organi procijene da se radi o krivičnom đelu.

Govoreći o upućivanju prijedloga provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" u parlamentarnu proceduru do 31. avgusta, što je rok EU političkim liderima BiH iz briselske "Mape puta“, Lagumdžija je rekao da nije siguran da će rok biti ispoštovan.

On je ponovio i da se Predsjedništvo BiH kao ustavni predlagač treba da uključi u cijeli proces, te dodao da SDA i njen lider Sulejman Tihić, kada je riječ o vlasti na nivou BiH, i dalje ostaju "sedmi putnik“.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare predstavio i iskustva sa učešća na Četvrtom vanrednom samitu Organizacije islamske konferencije u Meki na kojem je jednoglasno usvojena Rezolucija o Siriji koja uključuje i stavove iz Rezolucije Generalne skupštine UN o Siriji.

"Situacija u Siriji ide ka raspletu, pitanje je dana kada će režim u Siriji pasti, važno je da se što brže i što mirnije to riješi“, naglasio je on.

Lagumdžija je na marginama ovog samita razgovarao sa brojnim visokim zvaničnicima arapskih zemalja koji su izrazili interes za investiranje u BiH. "Vlada Turske izrazila je punu podršku pomoći građanima BiH u njihovoj evakuaciji", naveo je on.

Reagujući na pisanje medija o načinu odlaska u Meku, Lagumdžija je rekao da nije imao pravo da odbije ponudu vlasnika "Avaza“ Fahrudina Radončića za korištenjem aviona njegove kompanije za taj put, jer se radilo o povoljnijoj ponudi od bilo koje komercijalne avio-agencije.

On kaže da je pravo pitanje zašto je BiH - jedina zemlja koja nema avion za državne potrebe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE