• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Press RS: Vozači dva puta plaćaju iste testove

Polaganje prve pomoći kandidate će koštati više od 100 KM

 Press RS: Vozači dva puta plaćaju iste testove Izvor: MONDO

Svi kandidati koji su 1. avgusta ove godine uspješno prošli ispit iz prve pomoći u Crvenom krstu za potrebe vozačke obuke uvjerenje mogu slobodno da „okače mačku o rep“ jer će isti ispit morati ponovo da polažu u Zavodu za obrazovanje odraslih RS i za to doplatiti 15 maraka.

Naime, baš 1. avgusta, kada je u banjalučkom Crvenom krstu 60 kandidata položilo ispit iz prve pomoći, stupio je na snagu novi Pravilnik o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila, prema kojem se nadležnost prenosi na Zavod. Obavještenje o tome stiglo je opštinskim organizacijama tek sutradan pred kraj radnog vremena, kada je većina kandidata već imala svoj prvi čas vožnje, piše "Press RS".

Kako to obično biva kod nas, za zakonsku izmjenu posljednji su saznali kandidati, pa su praktično bacili niz vodu svotu koja ni pod razno nije za bacanje, pogotovo usred najteže ekonomske krize od završetka rata. Većina njih zato je ogorčena na sve nadležne, a pogotovo na Crveni krst, koji nije htio da ih obavijesti o zakonskim izmjenama, piše "Press RS".

"Zaprepastila sam se kad sam saznala da ću ponovo morati da polažem ispit, koji sam položila prije petnaestak dana. Sada zbog tuđih grešaka moram da doplatim još 15 maraka za izlazak na ispit u Zavodu jer Crveni krst samo obuku naplaćuje 85 KM, koliko su prije koštali i obuka i polaganje ispita. Ne znam zašto nas nisu na vrijeme o tome obavestili, a ni ko je odgovoran za ovo iživljavanje. Sramota je šta rade i kako se neko poigrava s ljudima. Da je ovo prava država, oni koji su svojim neradom doveli do ove bruke odgovarali bi. Nekada je polaganje prve pomoći bilo samo 10 maraka, a sada je više od 100 maraka kada se plate takse", kaže Banjalučanka, koja je insistirala na anonimnosti.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da je Crveni krst znao ili bio dužan da zna za izmjene zakonske regulative jer im je obavještenje o tome poslato 19. jula, a Pravilnik je stupio na snagu još 12. juna.

"Nastala situacija je isključivo posljedica neodgovornog pristupa organizacije Crvenog krsta. Ostavljeno je sasvim dovoljno vremena da se ova organizacija upozna sa izmjenama i novim propisima, a radnici Zavoda za obrazovanje odraslih su u više navrata telefonskim putem kontaktirali sa njima u vezi sa polaganjem ispita iz prve pomoći. Uz to, tražili smo od njih i da smanje cenu obuke za 15 maraka, koliko bi trebalo da se plati Zavodu za izlazak na ispit kako ne bi nastale razlike u cijeni", tvrdi portparol ovog ministarstva Branka Rogač.

Ona dodaje da kandidati koji polažu ispit iz prve pomoći mogu da se prijave u svim ispitnim centrima i ispitnim mjestima, a za nastalu moralnu i materijalnu štetu treba da se obrate Crvenom krstu i zatraže naknadu.

U banjalučkom Crvenom krstu ovih dana nema nikoga od rukovodilaca te organizacije jer su svi na godišnjim odmorima. Ista situacija je i u Republičkom Crvenom krstu, kao i u resornom Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

Međutim, u Društvu Crveni krst/križ BiH, koje predstavlja krovnu organizaciju, najavljeno je da će se ispiti kod njih polagati i dalje sve dok ne stigne zvanično obavještenje od Ministarstva transporta i komunikacija BiH, koje potpisuje novi pravilnik.

"Znamo da su Crveni krstovi RS dobili obavještenje resornog Ministarstva prosvete i kulture da polaganje prve pomoći prelazi u njihovu nadležnost. Međutim, mi kao krovna organizacija, u čijoj su oni nadležnosti, nismo dobili nikakvo zvanično obavještenje o novinama u polaganju tog ispita od Ministarstva transporta i komunikacija BiH. Zato će sve ostati po starom dok se ne održi naša prva interna sjednica 5. septembra. Tek tada će moći da se unose neke promjene. Do tada će svi kandidati na ispite izlaziti u Crvenom krstu", kaže Elvira Šišić iz Društva Crveni krst/križ.

Inače, novi pravilnik predviđa da obuka ostane u Crvenom krstu, a da kandidati koji su pokazali određen nivo znanja ispit polažu pred komisijom Zavoda za obrazovanje odraslih RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE