• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosek vlade: Ekonomista (47), oženjen...

Stastički gledano - novi član vlade je u poznim srednjim godinama, završio je Ekonomski fakultet, porodično situiran...

 Prosek vlade: Ekonomista (47), oženjen...  Izvor: MONDO

Ekonomista, rođen u Beogradu pre 47 godina, završio fakultet i magistrirao takođe u Beogradu, radio na univerzitetu i ima višegodišnje iskustvo kao pomoćnik ministra, ministar ili poslanik, član DS, oženjen, govori dobro engleski, služi se još jednim stranim jezikom - to je prosečan član nove Vlade Srbije.

Od 27 članova kabineta, pet je žena. Najstariji je potpredsednik vlade Jovan Krkobabić (78), rođen 27. februara 1930. godine, a najmlađa je ministarka pravde Snežana Malović (31), rođena 10.
septembra 1976. godine.


Većina članova kabineta ima između 35 i 55 godina - četvoro je mlađe od 35 i trojica su stariji od 55.

Gotovo polovina rođena je u Beogradu - 13 od 27 je rođeno u glavnom gradu, dvoje u Trsteniku, a ostali u Zaječaru, Prizrenu, Kninu, Somboru, Gradačcu, Beranu, Kruševcu, Novom Pazaru, Raški, Nikšiću, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.


U Beogradu je diplomirao 21, a u Sarajevu i Novom Sadu po dvojica budućih članova vlade. Jedan je diplomirao u Velikoj Britaniji a jedan u Francuskoj. Trećina vlade, njih devetoro, nije posle diplomiranja nastavljala akademsku karijeru. Devetoro je doktoriralo, a devetoro se, za sada, zaustavilo posle magistarskih studija.

U vladi je šestoro ekonomista i po troje članova koji su završili Medicinski fakultet i Fakultet političkih nauka.


Cvetkovićev kabinet okuplja i članove sa diplomama Tehnološko-metalurškog fakulteta, Poljoprivrednog, Građevinskog, Pravnog, Stomatološkog, Filozofskog, Filološkog, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta bezbednosti i Mašinskog i sa odseka za teorijsku fiizku.

Samo osmoro novih ministara i jedan potpredsednik nisu ranije bili na funkciji potpredsednika vlade, ministra, državnog sekretara ili pomoćnika ministra.

Najduže iskustvo na nekom od ministarskih položaja ima Rasim Ljajić, koji je bio savezni ministar za ljudska i manjinska prava od 2000. do 2006. godine i ministar za rad od maja prošle godine.

Tomica Milosavljević bio je tri puta ministar zdravlja - u vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkvoića od juna 2002. do jula 2003. godine, u vladi Vojislava Koštunice od marta 2004. do novembra 2006.
godine i u prošloj vladi, na čijem je čelu takođe bio Koštunica, od maja 2007. godine.

Pored Tomice Milosavljevića, u Đinđićevoj i Živkovićevoj vladi bili su i Božidar Đelić i Slobodan Milosavljević.

U prvoj Koštuničinoj vladi, pored Tomice Milosavljevića bio je i Mlađan Dinkić, a u drugoj, odlazećoj bilo je ukupno 10 članova novog kabineta.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE