• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Službeni glasnik nezakonito radi 16 godina

Javno preduzeće "Službeni glasnik BiH" 16 godina funkcioniše u nedefinisanom pravnom statusu istovremeno ostvarujući višemilionsku dobit.

 Službeni glasnik nezakonito radi 16 godina Izvor: MONDO

"Glasnik" ostvaruje godišnju dobit od oko 12 miliona KM, a šta se radi sa tim novcem i kolike su plate zaposlenih nije poznato, jer je Kancelarija za reviziju institucija BiH posljednji put obavila reviziju "Glasnika" 2005. godine, piše "Glas Srpske".

Imenovanje članova UO "Službenog glasnika BiH" sprovodi se mimo važećeg Statuta, prema kojem treba da ih imenuje Savjet ministara. Umjesto toga već godinama članove UO imenuje Vlada Federacije BiH, a za predsjedavajuće UO Savjet ministara postavljao je i penzionere.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da na nivou BiH ne postoji zakon o javnim preduzećima i da "Glasnik" radi u nelegalnom statusu."Još gore je što ta institucija, iako neregulisanog statusa, jedina oglašava objave po Zakonu o javnim nabavkama", kaže Majkićeva.

Sadašnji pravni status ovog preduzeća zasniva se na Zakonu o novinsko-izdavačkoj organizaciji "Službeni glasnik BiH" iz 1996. godine, a Savjet ministara je 2004. godine donio odluku o privremenom preuzimanju prava osnivača nad "Glasnikom" sve do donošenja novog zakona, koji nikad nije donijet.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za Finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić rekao je da Savjet ministara BiH treba hitno da izradi zakon o Službenom glasniku BiH.

Šef Službe za odnose s javnošću Savjeta ministara Mirjana Micevska rekla je da ne zna u kom statusu je "Službeni glasnik BiH" i uputila na Ministarstvo pravde.

Pomoćnik za opšte i pravne poslove u "Službenom glasniku BiH" Jadranka Matić rekla je "Glasu Srpske" da je direktor Dragan Pusina na godišnjem odmoru, a da ona nije ovlašćena da daje izjave.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE